Rådmannens forslag betyr et stramt budsjett, og det krever omstilling. Hele kommuneorganisasjonen mobiliseres til mer effektiv drift.- Det er et budsjett der effektivitet, ansvarlighet og inkludering er nøkkelord, sier rådmann Bjørn Gudbjørgsrud.

- Må jobbe smartere

Han legger vekt på at omstilling er nødvendig for at Hamar kommune fortsatt skal være et lokomotiv i utviklingen i årene som kommer.- Hamar er en attraktiv kommune. Befolkningsvekst og vekst i arbeidsplasser viser det. De siste års investeringer har bidratt til betydelig vekst, og Hamar har godt utbygde tjenester. Men vi var helt nødt til å gjøre noen grep for å få økonomien i balanse. Vi må jobbe smartere i kommunen, sier rådmannen.

Fokus på flyktninger

Han legger til at Hamar kommune også må ta sitt ansvar i forhold til flyktningkrisen. Kommunen har vedtatt å bosette 75 flyktninger neste år. Men det er grunn til å tro at vi blir anmodet om å bosette flere.

- Vi må finne tilgjengelige boliger og vi må drive en god og arbeidsrettet integreringspolitikk. De statlige midlene som bevilges på dette området, må strekke lengst mulig, samtidig som kommunens tjenester må peke i tydelig retning av arbeid og aktivitet, sier Gudbjørgsrud.

Gudbjørgsrud understreker at effektiviseringen vil merkes i kommuneorganisasjonen, men at ambisjonene er at det i minst mulig grad skal gå ut over tjenestetilbudet. Dette budsjettet signaliserer at kommunen i løpet av noen år skal bygge opp igjen reserver som bidrar til egenfinansiering og vekst.

Millioner til sykehjemsplasser

Selv om dette er et stramt budsjett, er det tatt inn flere satsinger. Det er bevilget 12 millioner kroner som følge av nye sykehjemsplasser, det er flere tiltak på skoleområdet, som ny naturfagtime og videreføring av Tidliginnsats i småskolen. Det er også avsatt 2,5 millioner for å sikre en satsing på næringsutvikling.

Skole prioriteres

Skolene prioriteres aller høyest i dette omstillingsbudsjettet. 

Nesten fire av ti driftskroner i Hamar kommune går til helse og omsorg som yter tjenester til et bredt lag av befolkningen – i alle aldre. Her settes et tydelig effektiviseringskrav til driften i 2016.

Gjennom dette budsjette blir det flere sykehjemsplasser i Hamar neste år. Totalbudsjettet for helse og omsorg øker.

Budsjettet medfører at vi skal drive barnehagesektoren rimeligere i 2016 enn i 2015. Samtidig er det lagt inn mer midler til barnehager i dette budsjettforslaget enn ved behandlingen av økonomiplanen i august. Det spares 2 mill. kr. på ny barnehageforskrift. Disse pengene brukes på barnehagetiltak.  

Stabene/administrasjonen skal redusere sin virksomhet med 10 %. Endringene vil skje gjennom naturlig avgang, reduksjon i nyansettelser og generelle innsparinger.

Eiendomsskatten justeres

Samtidig med innsparinger, legger budsjettet opp til generelle prisjusteringer av inntektssiden. Dette gjelder for eiendomsskatten og de fleste gebyrene. Foreldrebetalingen for SFO vil bli justert til selvkost og parkeringsavgiftene justeres noe, sier Gudbjørgsrud.

Les også
NYHET Direkte: Følg budsjettframleggelsen her.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.