I går signerte ordførerne i Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten og Søndre Land en intensjonsavtale om å slå seg sammen. Navnet skal være Vestoppland kommune, med Gjøvik by som kommunesenter.

– Hvis disse fire kommunene slår seg sammen, blir det en «gamechanger». Det vil snu premissene for ganske mye i Innlandet. En slik kommune blir en helt annen aktør, med en helt annen kraft, enn det vi klarer å oppvise på denne sida av Mjøsa, sier Hamar-ordfører Einar Busterud.

Historisk mulighet

Det er nettopp den historiske muligheten til å ta lederrollen i Innlandet som brukes som hovedargument for en sammenslåing i Gjøvik-regionen. Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg poengterer at verken Lillehammer eller Hamar ser ut til å slå seg sammen med nabokommuner i denne runden.

«Vi kan vel også kaste kortene, ja, puste lettet ut og tenke at heldigvis så gikk det over denne gangen også. Vi slapp å endre oss. Vi har det jo egentlig bra som vi har det. Men er det kanskje nettopp i denne situasjonen at vi burde tenke stikk motsatt? Ropene om at Gjøvikområdet har blitt hengende litt etter høres jo ofte», skriver Iddberg i en kronikk på nettsiden «sammengirvimer».

Havner på andre sida?

Det er kommunene Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, og Søndre Land som har opprettet en felles hjemmeside med informasjon om sammenslåingen.

«Det meste havner på andre sia» skal være et velkjent uttrykk som Gjøvik-ordføreren møter ofte, og det sies stadig at de aldri har hatt politikere med noen innflytelse fra Gjøvik-området, og dermed blir de liggende etter når det gjelder alt fra vei, jernbane og innflytelse overfor storting og regjering.

«Nå kan vi faktisk endre dette drastisk, i hvert fall tegne et bilde av en ny, moderne og kraftfull kommune i Gjøvikregionen», skriver Iddberg i kronikken.

Mange som forhandler

Einar Busterud tror Iddberg har rett når han hevder at Gjøvik-området kan bli det ledende utviklingsområdet i hele Innlandet.

– Hvis ikke folk har tatt viktigheten av kommuneinndelingen på alvor før, så er det i alle fall tydeliggjort nå, sier Busterud.

Han påpeker at en av tre kommuner i Norge er i forhandlinger om sammenslåing, på linje med kommunene i Gjøvik-området.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00