Senere ble de torturert og sendt til konsentrasjonsleire. Åtte av dem døde.
Det er lokalhistoriker og krigshistoriker Egil M. Kristiansen som kommer med den for mange ukjente historien om hva som skjedde med hedmarkingene som hjalp russere under den såkalte «russerjakten» i april 1942. Den er aldri tidligere fullstendig fortalt. Den fulle og hele historien skal publiseres i en årbok som kommer ut 6. november.

Dette kommer i tillegg til boka «Nådeløse nordmenn», som Eirik Veum står bak. Her navngis overgripere og boka gir detaljert informasjon om groteske torturmetoder.

Egil M. Kristiansen omtaler det som skjedde som det mørkeste kapitlet i Hedmarkens krigshistorikk.
- Det vil jeg si fordi den involverte så mange og det fikk så fatale følger for så mange, sier Kristiansen.
Bakgrunnen for historien er kjent: Russiske krigsfanger var på veg med tog fra Oslo til arbeidsleirer i Nord-Norge da rundt 100 av dem klarte å bryte seg ut av toget og rømme da det saktegående toget rullet forbi Strandlykkja og nordover. Rådville, kalde og sultne trasket russerne rundt i skogsområder på hele Hedmarken, men særlig i Stange og Romedal.
En storstilt russerjakt begynte, men det var ikke bare de russiske krigsfangene det ble jaktet på. De som hjalp dem skulle også få unngjelde, og 20. april ble det rykket inn en annonse i Hamar-avisene som advarte folk om å «understøtte disse flyktningene på en hvilken som helst måte så som med mat, penger og klær. Overtredelser av forbudet vil bli straffet etter de tyske krigslover på det aller strengeste (inntil dødsstraff)».

Brutal lensmann

Dette bet ikke på samvittighetsfulle hedmarkinger som trosset truslene og ga russerne medmenneskelig hjelp, litt mat og kanskje en røyk. Dette skulle vise seg å få store konsekvenser.
Lokale NS-medlemmer på Hedmarken og særlig lensmannen i Stange, som Kristiansen omtaler som en «ihuga nazist» startet en jakt på alle som hadde gitt russerne en hjelpende hånd eller som unnlot å fortelle om andre som hadde hjulpet. I løpet av våren og sommeren ble mer enn 50 hedmarkinger arrestert. Ifølge Kristiansen ble mange av dem torturert under avhør i Hamar kretsfengsel og på Ridehuset i Hamar.

slo sambygdinger

Boka «Nådeløse nordmenn» forteller groteske historier om krigsforbrytelser og grove overgrep utført i Norge av norske statsborgere.
Forfatter Eirik Veum navngir overgriperne og gir detaljert informasjon hvilke groteske torturmetoder de benyttet seg av. 23 av de navngitte overgriperne var fra Hedmarken - i hovedsak ansatt i statspolitiet i Oslo og i grensepolitiet. Flere av dem var med i såkalte eksekusjonsgrupper som henrettet mange motstandsmenn.
Mange av overgrepene i Hedmark hadde sitt utgangspunkt i kjelleren under Hamar kretsfengsel. Et sted hvor tortur ble satt i system for å få fram opplysninger til nazistenes fordel.

Lokale overgripere

Blant overgriperne finner vi unge menn fra Hedmarken. En 24-åring fra Furnes som var ansatt i Gestapo slo løs på en 48 år gammel gårdbruker fra Hamar med et isolasjonsrør og en rekke ganger med knyttet hånd i ansiktet. Neste dag er det en lensmannsbetjent fra Hamar som blir torturert av 24-åringen fra Furnes. Gjentatte ganger blir han slått med et jernrør før de kler ham naken nede i kjelleren i Hamar fengsel. Så fortsetter mishandlingen. Lensmannsbetjenten svimer av flere ganger mens han blir banket løs på, men blir vekket ved at det helles kaldt vann på ham gjentatte ganger. Et 20 år gammelt NS-medlem fra Ringsaker var også sentral i mishandlingen i Hamar fengsel. Ved gjentatte anledninger mishandlet han personer fra sitt eget distrikt. Ved et tilfelle slo han en 27 år gammel skogsarbeider fra Rendalen så mange ganger med et bandolær på ryggen, at det førte til åpne sår og at skjorten hans klistret seg fast til den mørbankete kroppen.
20-åringen uttaler at han finner «en slags tilfredsstillelse å mishandle fangene», og i minst ett tilfelle blir det dokumentert at han banker fanger av ren forlystelse.

Minst en ble drept

Hendelsene i Hamar fengsel var i stor grad utført av grensepolitiet i Hedmark, hvor det totalt var sju personer fra Hedmarken som ble domfelt for mishandling og tortur. Torturen var også gjeldende i Elverum og Kongsvinger hvor grensepolitiet hadde sine kontorer. Ved minst ett tilfelle skal torturen ha ført til at en person ble drept. Ifølge forfatteren ble mye av torturen gjort av nazistene mens de var påvirket av alkohol og narkotika.
Det var samtidig flere hedmarkinger som tjenestegjorde hos statspolitiet i Oslo og totalt 23 fra Løten, Ringsaker, Hamar og Stange ble etter krigen dømt for krigsforbrytelser og grove overgrep.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.