– Vi reagerte på ren refleks. Folk blir sinna når de at noen kommer til Hamar for å holde en rasistisk demonstrasjon, sier Hilde Mari Bjørke fra Løten SV.

Sammen med flere representanter fra Hamar SV inviterer hun til motaksjon mot Pegida-demonstrasjonen under slagordene «Stopp Pegida» og «Ingen rasisme i våre gater».

MANGE SLUTTER SEG TIL

1. mai lanserte Bjørke arrangementet på Facebook. Søndag klokka 10 hadde 240 mennesker meldt sin deltakelse.

– Vi har hatt kort tid til å mobilisere, men det har gått over all forventning. Jeg blir stolt over hjembyen min når jeg ser hvor mange som vil være med på dette, sier Bjørke.

Pegida (patriotiske europeere mot islamisering av aftenlandet) har sin opprinnelse i Dresden i Tyskland. Organisasjonen demonstrerer mot muslims innvandring. Max Hermansen står i front for Pegida i Norge. Han vil selv delta på arrangementet i Hamar. Her vil det bli appeller og det Hermansen omtaler som en samfunnsfagstime på Skibladnerbrygga.

– Hvis noen ønsker å ta en saklig debatt i etterkant av appellene og samfunnsfagtimen, er vi veldig åpne for det. Jeg synes vi har mange gode argumenter for å prøve å få til en saklig debatt, har Hermansen tidligere uttalt til HA.

VENDER PEGIDA RYGGEN

Hilde Mari Bjørke er ikke fremmed for en debatt, men mest av alt ønsker motaksjonisten å vende Pegida ryggen.

– Planen vår er å møtes for appeller før Pegida starter sin demonstrasjon. Under deres arrangement på Skibladnerbrygga vil vi bare vende dem ryggen. Max Hermansen kommer vi ingen veg med, men vi må vise at vi reagerer kraftig på det han står for, sier Bjørke.

På motaksjonens Facebook-gruppe står det at de vil møtes på Østre torg klokka 18.30 mandag, men dette stemmer ikke. Det er nemlig akkurat da Pegida skal møtes, på samme sted.

– Vi vil møtes litt tidligere, enten utenfor kulturhuset eller nede på brygga, sier Bjørke.

Tiden har vært knapp, så motaksjonen har ikke rukket å snakke med politiet ennå, som må godkjenne arrangementet.

– Vi har ikke snakket med politiet eller kommunen, så vi må ta en skikkelig ringerunde mandag morgen. Men jeg tror ikke det skal bli noe problem, sier Bjørke.