Det er historie som skrives på Holmen husmannsplass denne uka. Bokstavelig talt, fordi lokalhistoriker Ole Jacob Tomter er i ferd med å skrive boka om stedet, og fordi de 30 sjetteklassingene er helt sentrale for at Tomter får skrevet boka si.

Lunden skole har nemlig inngått en unikt samarbeid med Vang historielag. Med hjelp av arkeolog Hilde Rigmor Andersen er de 30 sjetteklassingene på skolen utplassert i skauen, hvor de blant annet bedriver utgraving av en husmannsplass der det bodde folk i cirka 100 år fra slutten av 1700-tallet.

Legdslemmen Jørgen

Når HA er på besøk graver de mange barnehendene i et rom hvor en legdslem ved navn Jørgen skal ha bodd.

Elevene Emilia Diesen og Sondre Fosserud Stener forteller om en flott uke til nå, hvor de har funnet mange spennende ting, og lært mye nytt.

– Dette er mye gøyere enn vanlig skole, sier de to i kor mens de graver løs som de aldri har gjort noe annet.Ane Lindstad, Henrik Dahl, Torjus Lundsveen Flagstad og Sebastian Hanstad viser stolt fram en del av funnene. Blant annet munnspill og en gammel pipe.– Jeg må gi all honnør til Vang historielag som har invitert oss med på dette. Ungene synes det er superstas og de lærer mye både om arkeologi og lokal historie, sier rektor ved Lunden skole, Kjell Ola Brodal.

I gapahuken like ved fyres det opp bål som det stekes scones og pølser på. Her er alle med og det er tydelig at de koser seg og at det er godt med mat etter heftig graving i skogen.

Lovprises av historielaget

Her står også Bjørn Eriksen og Ole Jacob Tomter fra Vang historielag med hver sin kaffekopp.

Tomter kan ikke lovprise ungene nok for det arbeidet de gjør.

– Du ser det på dem at de er helt med, sier han.

Han forteller at det ungene finner i løpet av denne uka blir helt sentralt, og således former boka han skriver på, om husmannsplassen.

– Det er en ny metode å dra inn ungene for å skrive bok, men det fungerer strålende. De burde jo stått som medforfattere, sier lokalhistorikeren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00