• FLOTT DANS: Disse thailandske småjentene fenget publikum på Stoppested Verden-festivalen.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • MUSIKK OVER ALT: Karl Ivar Refseth fra Brøttum lærte ungene til å spille med stumpe gjenstander.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • INUITTER: Aviaja Lumholt lærte bort å spille med trommene til inuittene.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • DUKKETEATER: Det tradisjonelle japanske dukketeateret krever flere involverte for å få dukkene til å fungere.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • FØRPREMIERE: Teater Avvik med Henrik Berg Larsen og Tobias Vik hadde førpremiere på teaterstykket "Bestevenner".
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • MALING: Nikoline Elverhøy Strandsveen (til venstre), Nora Oline Marken og Marthe Emilie Marken Volla prøvde seg med maling.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 • ALLTID PÅ PLASS: Mor Ellen Ødegård sammen med barna Eiril og Emil.
  FOTO: JO KJETIL HEGGELUND

Til tross for hard konkurranse fra både fotballturnering og ølfestival samlet Stoppested Verden  11.001 barn og voksne på Jernbanemuseet i løpet av helgen.

– Det er bra vi har god plass, sier arrangementsansvarlig Mari Nøren Stenersen, i det hun haster i vei bortover det langstrakte festivalområdet lørdag formiddag. 

I løpet av dagen kom 5.158 personer til Jernbanemuseet for å oppleve og utforske aktiviteter og kulturinnslag fra nærmere 40 land. Ellen Ødegård fra Hamar har besøkt festivalen i alle år sammen med barna Eiril og Emil.

– Jeg synes det er fint å få en smak av ulike kulturer. Det er mye å se på og lære for ungene, sier hun.

For datteren Eiril er det en ting som er viktigere enn noe annet med festivalbesøket:

– Det er å spise et glasert eple, sier Eiril.

11.001 besøkende

-Totalt ble besøkstallet 11.001, kan Stenersen melde når portene stengte søndag kl. 17.

– Vi er kjempefornøyde. Været er selvfølgelig ikke noe vi kan ta æren for, men det har liksom lagd en god ramme for hele helga. Vi er kjempefornøyde, rett og slett. 

– I fjor var det rett under 10.000, og vi hadde forventet at det skulle bli flere i år. Men det er mye annet som skjedde denne helga også. Rekordåret fra 2013 (12.500) var ikke samtidig som Briskebyturneringen. Det har nok litt å si, selv om jeg vet at veldig mange var innom begge. «Vi skal forte oss og rekke en fotballkamp, men vi måtte bare innom her først» hørte jeg mange si.

Jubileet blir først i 2018

Stoppested Verden så dagens lys i 2008, og dette var niende året festivalen ble arrangert i Hamar.

– Vi har så store planer neste år, men vi kommer nok til å ta jubileet i 2018. Neste år blir den tiende festivalen, men årsmessig blir 2018 ti år etter vi startet, sier Stenersen. 

Åtte år etter at Mocci Ryen dro i gang den internasjonale kulturfestivalen for barn i Hamar, kryr det av eksotiske innslag fra hele verden på Jernbanemuseet i Hamar i helga.

Små sjarmører fenget publikum på Stoppested Verden lørdag formiddag. Til daglig får de sin danseopplæring ved den thailandske ambassaden i Oslo.

Kontrastene fra de thailandske jentene til det norske innslaget kan ikke bli større. Karl Ivar Refseth fra Brøttum er hyret inn til å lede det som kalles et stump-verksted.

- Her får ungene lage musikk på alle mulige gjenstander. Det er rytmer og musikk over alt, sier Refseth.

SPRER VIKTIG FORSTÅELSE

Til daglig er han stasjonert som heltidsmusiker i Berlin. Han er kjent for Karl Ivar Refseths trio, som spiller meditativ og rolig musikk.

- Jeg gjør den del seminar og jobber for den kulturelle skolesekken i Innlandet. Det er bakgrunnen for at jeg ble spurt om å være med på Stoppested Verden, sier Refseth.

Han er full av beundring for den internasjonale kulturfestivalen:

- Dette er en utrolig flott festival. Den sprer forståelse for ulike kulturer, og det er ekstra viktig for oss som bor i et lite land, sier brøtningen.

MØTER ALLTID OPP

Ellen Ødegård fra Hamar har besøkt festivalen i alle år sammen med barna Eiril og Emil.

- Jeg synes det er fint å få en smak av ulike kulturer. Det er mye å se på og lære for ungene, sier hun.

For datteren Eiril er det en ting som er viktigere enn noe annet med festivalbesøket:

- Det er å spise et glasert eple, sier Eiril.

SE FLERE BILDER FRA STOPPESTED VERDEN HER!

Les også
KULTUR Stoppested Verden har inntatt Hamar, og folkefesten er i gang. Se bildegalleri fra åpningsdagen her.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.