• Mye borte: Rektor Stig Johannessen er ikke fornøyd med at elevene på Katta i fjor hadde så mye som 15 fraværsdager i snitt.FOTO: TROND LILLEBO
  • Fullsatt: Elevene på medier og kommunikasjon møtte opp for å høre på lærer Steinar Larssen i går. Ikke alle klasserommene er like godt besøkt.

Skulking og fravær uten gyldig grunn har lenge vært et problem i den norske skolen. For å stanse det store fraværet ble det 1. august innført nye regler for elevene på videregående skole.

I korte trekk handler dette om at man nå ikke lenger kan være borte i mer enn 10 prosent av timene i hvert enkelt fag. Gyldig fravær, for eksempel på grunn av sykdom, må dokumenteres for å få det avskrevet på vitnemålet.

15 dager i snitt

Rektor Stig Johannessen ved Hamar katedralskole er tydelig på at fraværet har vært for høyt.

– I fjor hadde vi i snitt 15 fraværsdager per elev. Mange ungdommer er mye borte, mens andre nesten ikke har fravær. Det er mange nyanser her, sier han.

Skolen har informert alle elevene om de nye reglene, slik at ingen skal få seg en ubehagelig overraskelse i løpet av året.

– Vi har også hatt trøkk på foreldremøter for å opplyse om høyt fravær. De nye reglene er tøffe og skal gjøre det vanskeligere å skulke. Vi snakker om en såpass kraftig innstramming at jeg er sikker på at det vil gi en innvirkning i form av mindre fravær, sier han.

Johannessen har ingen eksakte tall på hvor mange elever som eventuelt er i faresonen, men sier mange vil kunne få problemer dersom fraværet er like høyt som forrige skoleår.

– Med like mye fravær som vi hadde i fjor, da er det mange elever som ikke ville fått karakter og vitnemål, sier han.

Johannessen presiserer at de nye reglene først og fremst skal forhindre skulking. Elever med gyldig fravær, som for eksempel rådgiversamtaler, influensa eller kroniske sykdommer, skal fortsatt kunne være borte fra skolen.

Ingen merkbar endring

Bare én uke etter skolestart sier rektor Johannessen det foreløpig er for tidlig å si noe om hvordan det nye regelverket vil påvirke skolehverdagen i praksis.

Det har også vært knyttet spenning til hvordan fastlegene vil merke det nye regelverket, med flere elever som trenger sykemelding og legeerklæring.

Lege Håvard Strand ved Torggata legesenter sier det foreløpig er for tidlig å prate om noen merkbar økning, men at han den siste uken har skrevet ut to-tre legeerklæringer til syke elever.

Heller ikke Ajer legesenter har opplevd noen stor økning i antall henvendelser fra elever etter årets skolestart.

Møter opp

Elevene ved Katta håper reglene vil bidra til mindre skulking.

Førsteklassingene Jostein Svaland Dale (16), Eskil Frøysland (16) og Jørgen Sømoen (15) er godt informerte om de nye fraværsreglene når HA møter dem i storefri.

– Vi har fått en del informasjon i forbindelse med oppstarten av skoleåret, sier Frøysland.

Ungdommene er positive til at skulkingen kan bli redusert, og er bare delvis bekymret for at det vil få konsekvenser for dem selv.

– Vi som driver med idrett må ofte gå tidlig på fredager i forbindelse med lange reiser. Jeg håper derfor det blir mulig å utvise skjønn, slik at vi ikke får så mye fravær. Vi trives jo på skolen, og vi ønsker å være her, sier Frøysland.

Jørgen Sømoen sier det er store forskjeller på elevenes fravær:

– Noen har nesten ikke fravær, mens andre er veldig mye borte. Det er viktig at skolen tilrettelegger for dem som ikke trives eller ikke liker å være her, sier han.

Guttene føler seg uansett sikre på at de kommer til å få vitnemål:

– Vi består! Forhåpentligvis...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.