– Slik jeg ser det, så ligger det i stabilt sideleie, sier ordføreren, på spørsmål om hvordan ståa er i Hamar sentrum om dagen.

Flere av vinduene i sentrum er dekket med gråpapir, eller tomme og fraflyttet.

– Det ser trist ut. Da vi var yngre var det yrende folkeliv i gatene, men slik er det ikke nå lenger, sier Ranveig og Kjell Wiggo Slåttsveen, som var på helgehandel i Gågata i går.

«Mr. Sentrum»

Nå er det satt i gang en prosess for å få ansatt en person som skal fungere som en slags sentrumssjef.

– Kommunen har hatt gode samtaler med Hamar Sentrum AS. Sammen med Gårdeierforeningen ser vi for oss å ansette en person som kan være ansvarlig for sentrum. Nøyaktig navn på stillingen er ikke bestemt ennå, men personen vil fungere som en slags «Mr. Sentrum». Folket skal kunne assosiere personen med Hamar sentrum, sier Busterud.

Arbeidsoppgavene vil blant annet bestå av å koordinere aktiviteter i sentrum og være et bindeledd mellom aktørene.

– Slik jeg ser det så er vi helt nødt til å ha en sånn person som kan ha ansvar for sentrum, sier Busterud, som mener stillingen skal være besatt før nyttår.

– Vi skal ha en del møtevirksomhet rundt dette og følge opp i høst. Ved juletider ser jeg for meg å ha noen på plass, sier han.

Bedre dialog

Ordføreren og Live Giset i Hamar Sentrum AS, er enige i at de har fått et bedre samarbeid den siste tiden.

– Vi er avhengig av god kommunikasjon med kommunen slik den har vært den siste tiden. Samtidig må eiendommene være attraktive, gründere kan ikke skvises ut av høye leiepriser, og vi butikkeiere må være gode aktører og ikke lene oss tilbake, sier Giset, som synes ansettelsen av en såkalt sentrumssjef høres spennende ut.

– som et kjøpesenter

Busterud ser for seg flere ting som kunne vært gjort annerledes i sentrum

– Jeg mener man må se på sentrum som et kjøpesenter og jobbe deretter. Med blant annet like åpningstider og samarbeid om leietakere kunne situasjonen vært bedre, sier han, og presiserer at arbeidet kommer til å ta tid.

– Dette er en langsiktig arbeidsprosess som vil bruke tid på. Det finnes ingen «kvikk fiks», og det må man bare ta innover seg, sier han.

Nisjebutikkene overlever

Tendensen i sentrum viser at de store butikkjedene forsvinner fra sentrum og flytter inn til de store sentrene.

– Nisjebutikker og butikker med særpreg er de som overlever i sentrum. Se for eksempel Knutstad & Holen, som gjør det veldig bra. Fjellräven er et annet eksempel på butikk med særpreg som gjør det bra, sier ordføreren.

De tidligere G-sport-lokalene står tomme i Gågata, og i de gamle lokalene til Skotexnæs er vinduene dekket av gråpapir.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.