• Dette er en nøkkel som ble funnet under utgravningene i Løten. FOTO: JAKOB KILE-VESIK

I 14 uker har arkeologer jobbet i traseen der den nye rv.3/25 skal gå gjennom Løten. Fortsatt gjenstår omtrent tre uker av arkeologenes arbeid, men utgravingene har overgått forventningene allerede. 

- Da vi begynte her trodde vi at vi skulle grave i en rydningsrøys, men så viste det seg å være et sted med mange graver. Det er som natt og dag. Forskjellen fra en rydningsrøys der steiner gjerne bare er lagt i en haug som brer seg utover, er gravene her adskilt og følger et mønster, sier utgravningsleder for Kulturhistorisk museum Jakob Kile-Vesik. 

Rundt 30 gjenstander

Funnene i området stammer fra eldre jernalder, fra rundt år 0, og flere hundre år framover i tid. Det er også funnet tre kullgroper i området. 

Vær og vind gjennom årene har gjort at mye har forvitret, både beinrester og eventuelle gjenstander. Allikevel har arkeologene funnet i overkant av tretti gjenstander under utgravningene. 

- Blant annet har vi funnet en nøkkel, kniver, nåler og pinsett, sier Kile-Vesik. 

Prosjektleder i Kulturhistorisk museum, Ole Christian Lønaas, forklarer hvorfor mye kan være borte. 

- Gravene ligger ikke langt under torva, og vann trekker lett gjennom til gravene. Derfor har mye blitt nedbrutt og borte gjennom årene, sier han. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00