Tall fra Samordna Opptak viser at 1818 av dem som foreløpig må vente på svar om plass, ønsker å bli sykepleiere og tannpleiere.

Det er hyggelig for Høgskolen i Hedmark og Innlandet at utdanningsinstitusjonene her er attraktive og oppleves som relevante for studentene. Gledelig er det også at flere ønsker å utdanne seg innenfor fag og yrker som er etterspurt, og som vil fortsette å være det i all overskuelig framtid. Med denne type kompetanse vil man mest sannsynlig være sikret å komme ut i arbeid, siden helsevesenet vil ha behov for stadig flere, nye hender. Det er positivt at studentene i stor grad velger utdanning som har gode utsikter for jobb og karriere.

Fullt så gode nyheter er det ikke for skoleverket. Tendensen for lærerutdanningen er nemlig den motsatte. Høgskolen i Hedmark har så langt gitt 196 studenter tilbud om plass, og det vil bli åpnet for fortsatt søkning. Det er nylig innført strengere krav til gode karakterer fra videregående skole for å kunne bli tatt opp som student ved lærerutdanningene. Det har åpenbart gjort at færre ønsker å bli grunnskolelærere. På én side kan man si at det er positivt; man sjalter ut dem som begynner på lærerstudiet mer på grunn av lave opptakskrav, enn at de egentlig brenner for yrket. Samtidig avdekker det en utfordring både politikere, skoleeiere, rektorer, lærere og fagforeninger må ta ansvar for og ta tak i. Hvordan få de best kvalifiserte unge menneskene til å velge læreryrket framfor andre retninger? Både grunnskolene, elevene og samfunnet generelt trenger motiverte og godt kvalifiserte søkere for å få de beste lærerne inn i skoleverket og i den daglige undervisningen.

De faglig sterke, som er gode til å kommunisere og samtidig er dyktige pedagoger – det er slike lærere vi ønsker for våre unger. Men først trengs det tydeligvis pedagoger med kommunikasjonsevner også for å framsnakke lærerutdanningen og igjen øke statusen for det meget viktige yrket.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.