I går var første arbeidsdag for psykebilen, en egen ambulanse som transporterer pasienter i Mjøsområdet til Sanderud eller Reinsvoll ved akutt sykdom.

– Dette er en kjempeflott dag, der vi har fått et veldig, veldig viktig tilbud! Politiet har gjort en veldig god jobb, men for pasientene vil det være en bedre opplevelse å bli hentet av en ambulanse, med personale som har psykiatrisk kompetanse, sier divisjonsdirektør Gunn Gotland Bakke i Sykehuset Innlandet.

Prøveprosjekt ut 2016

Psykebilen kan nå ut til rundt 200.000 mennesker i løpet av en times tid. I første omgang er ordningen et prøveprosjekt ut 2016.

– Helse Sør-Øst har fått prosjektmidler fra Stortinget. Bakgrunnen er at politiet har hatt en stor økning i antall helseoppdrag. I tillegg til den ene psykiatriske ambulansen, er målet vårt også å heve kompetansen på psykiske lidelser hos AMK personalet i alle ambulanser, sier prosjektleder Knut Anders Brevig.

Han opplyser at psykebilen vil være bemannet fra klokka 12 til 20, av to ambulansemedarbeidere, pluss en person med psykiatrisk kompetanse. I denne turnusen går både psykiatriske sykepleiere, psykologer, sosionomer og vernepleiere som lånes ut fra ambulant team i Hamar og Gjøvik.

RUTINERTE MEDARBEIDERE

– Psykebilen blir bemannet av rutinerte helsearbeidere som er vant til å jobbe ute, og som kan håndtere akutte psykiske kriser, sier Brevig.

Han forklarer at tidsrommet psykebilen er bemannet er valgt ut ifra når på døgnet det erfaringsmessig er flest øyeblikkelig hjelp henvendelser og innleggelser innen psykiatrien.

– Det vil nok fortsatt være behov for politiet til transport enkelte ganger, men hovedregelen skal være at denne ambulansen tar oppdraget, sier Gotland Bakke, som er meget godt fornøyd med at ambulansen ser helt lik ut som enhver annen ambulansen, slik at det ikke blir stigmatiserende å hentes av psykebilen.

– Bergen er den byen i Norge som startet med psykebil først. De har holdt på i ti år, og der er både pasientene, politiet og helsetjenesten er veldig fornøyd med tilbudet, sier Knut Anders Brevig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.