• TILBAKEVISER: Tor André Johnsen fra Frp.

– Det har regelmessig vært bare to til tre politi på jobb på 90.000 innbyggere på Hedmarken – et stort geografisk område.

Det sier Reidun Martinsen (57) fra Hamar og Finn Arne Hvalbye (55) fra Biri til HA.

Martinsen er leder for Politiets Fellesforbund (PF) Innlandet og Hvalbye er nestleder.

Martinsen, som er sivilt ansatt kontormedarbeider, er også med i forbundsstyret i PF. Hvalbye er politimann. Begge er tillitsvalgte på fulltid. 730 er med i PF (ca 200 er sivilt ansatte) i Innlandet.

tøffe arbeidsdager

I går hadde de to et møte med Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum fra Stange for å orientere om situasjonen.

Slagsvold Vedum – som er kritisk til politireformen – tok initiativ til møtet for å lære om forholdene i hjemfylket.

De to tillitsvalgte fortalte om kolleger som har fått en stadig tøffere arbeidshverdag:

– Vi kjenner mange kolleger som gruer seg for å gå på jobben fordi bemanningen er så lav, sa de to tillitsvalgte.

kriminalitet får passere

De fortalte at politifolk må la kjøretøy som publikum melder om kjører vinglete passere:

– Tjenestemennene synes det er trist at de ikke kan rykke ut på mange ting grunnet ressurssituasjonen. Både vinningskriminalitet og narkotikalovbrudd kunne vært hindret dersom vi hadde mer ressurser. Kolleger opplever økt usikkerhet i farlige situasjoner fordi lav bemanning gjør at få politi rykker ut sammen. Det øker også sjansen for at vi må bruke fysisk makt ved pågripelser. Vi er også redde for hva som kan skje når det blir enda mindre tilstedeværelse grunnet politireformen. Selv om det er en del bra med politireformen, så har den blitt en spare- og sentraliseringsreform, sier de to og understreker:

– Ressursmangelen går også ut over forebyggende politiarbeid.

Uholdbart, sier Vedum

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum (38) ble lettere rystet av det han hørte på politistasjonen i Hamar – ikke minst fordi han har hørt det samme flere steder:

– Det er uholdbart at den lokale beredskapen oppleves som dårligere og dårligere. Det er trist å høre at for eksempel trafikkulykker kunne ha vært unngått dersom politiet hadde hatt mer folk på jobb. Det andre jeg er bekymret for er at man kutter ned på lensmannskontorene. Vi ser det i Stange, og jeg tror vi vil se det samme i Ringsaker. Det er uheldig å samle politiet i to gigantbygg i Hamar, sier Slagsvold Vedum.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.