Initiativtager bak bevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av aftenlandet) i Norge, Max Hermansen skal selv delta på demonstrasjonen i Hamar.

- Det er riktig at det blir en Pegida-marsj i Hamar. Vi møtes på Østre Torg og kommer til å gå gjennom gågata før vi ender opp ved Skibladnerbrygga. Det blir appeller og det jeg kaller for samfunnsfagtime ved Skibladnerbrygga, sier Max Hermansen til HA.

etterspurt i innlandet

- Hvorfor vil du arrangere en slik demonstrasjon i Hamar?

- Fordi det er folk som har bedt oss komme til Innlandet for å ha en Pegida-marsj. Det blir flere og flere menensker som ser hvilke problemer det er med muslimer i Norge og ønsker å få en markering om det. Foreløpig har vi ingen lokale på talelista, men det er fortsatt ikke for seint. Det er dessverre slik at mange støtter oss, men det er noe helt annet å stå fram i det offentlige. Det er flere som har mistet jobb, venner og nesten kona ved å støtte oss, sier Hermansen.   

vil engasjere

Bevegelsen ble startet i Dresden i Tyskland i oktober, og under den første marsjen gikk 18.000 mennesker med skilt der det sto «Våkn opp, Tyskland» og ropte «Vi er folket». Så mange forventer ikke Hermansen at det blir under mandagens marsj i Hamar.

- Hvis vi er et sted mellom 10-20 personer i gågata synes jeg det er greit. Vi er bare nødt til å stå fram for å si i fra at her er det store problemer som må løses. En kan ikke bare sitte i sofaen og tro at det ordner seg. Det å flytte 200.000 muslimer til Norge fra et relativt tilbakestående samfunn til et moderne samfunn vil by på problemer. Vi må ha en sunn diskusjon for å løse disse problemene, mener han.

Hermansen har vært i tett kontakt med politiet i forkant av marsjen og håper demonstrasjonen skal gå fredelig for seg.

- Hvis noen ønsker å ta en saklig debatt i etterkant av appellene og samfunnsfagtimen er vi veldig åpne for det. Jeg synes vi har mange gode argumenter for å prøve å få til en saklig debatt. Hvis noen har lyst til å ta en saklig debatt gjør vi gjerne det, forteller Hermansen.

frykter ikke motdemonstrasjon

- Hva er det dere vil oppnå med en slik demonstrasjon?

- Vi vil sette et ordentlig fokus på at det er store problemer som vi må gjøre noe med. Integreringen av muslimer i Norge er totalt mislykket. Det er helt sikkert mange i mjøsregionen som ser. Det er mye kriminalitet blant muslimer i Norge og få av dem er i jobb. Det er også en stor kvinneutnyttelse mot norske kvinner. Dette er mennesker som kommer fra et helt annet samfunn og som ikke passer inn i Norge, svarer Hermansen.

I februar spraymalte noen ordet «nazisvin» i rødt på veggen til Max Hermansens antikvariat på Grünerløkka i Oslo. Han så ingen annen utvei enn å stenge bruktbokhandelen. Hermansen sier til HA at han ikke frykter motdemonstrasjoner i Hamar. 

- Jeg vet ikke om det blir motdemonstrasjoner og etter det jeg har forstått på politiet er det ikke varslet en motdemonstrasjon. Det er ikke det som bekymrer oss mest uansett, det er kvinneutnyttelsen som skjer i Norge, som politiet sier i hovedsak blir utført av muslimer. Vi frykter for framtida for våre barn og barnebarn. Hva slags mennesker vil Norge bestå av i framtida, det er der frykten vår ligger, sier han. 

Mener Pegida norge er i oppløsning

Pegida har brutt fullstendig sammen i Norge, mener Tor Bach i det antirasistiske tidsskriftet Vepsen. En Pegida-marsj i Stjørdal i mars hadde åtte deltagere.

- Pegida er en dundrende fiasko, sa Tor Bach til Klassekampen i mars.

- Først hadde de 190 i Oslo, så ble de 106, så ble de 47, og nå er de nede i 18 personer som tusler rundt på Eidsvolls plass. I Fredrikstad hadde de en demonstrasjon med to folk, sa han til avisen.


 

Fakta
  • Pegida er mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra Islam. Ble grunnlagt i Dresden i oktober, har spredt seg til andre deler av Tyskland. 
  • Demonstrasjonene har også spredt seg til flere andre europeiske land.
  • I Oslo har Max Hermansen samlet folk til ukentlige demonstrasjoner.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.