Det var litt en kontrast som oppsto da gjengen fra Pegida kom vandrende gjennom undergangen og opp mot Skibladnerbrygga. På motsatt side av vegen, hadde det samlet seg flere hundre motdemonstranter, av dem kjente navn som ordfører Morten Aspeli og biskop Solveig Fiske.

Sammen ble de stående med ryggen mot Pegida mens de rigget opp sin lydanlegg og gjorde seg klar for "samfunnstimen" til Max Hermansen.

- Jeg kom til Hamar fordi jeg ble bedt om det, sier frontmannen Max Hermansen til Hamar Arbeiderblad.

Om oppmøtet sier han:

- Fornøyd. Det regner jo, og nordmenn holder seg jo gjerne i sofaen.

- I hvilke andre byer i Norge har du arrangert Pegida-marsj?

- I Ålesund, Kristiansand og i Stjørdal.

- Hvordan var oppmøte på disse stedene?

- I Kristiansand kom førti personer. Og der gikk alt svært rolig for seg. Heller ingen motdemonstrasjon. Og det er jo dessuten ikke motdemonstrasjoner jeg frykter, jeg frykter for framtiden for Norge.

I Hamar ble de til de grader møtt med motdemonstrasjoner.

En av dem som hadde tatt turen var mangeårig KRF-politiker Sverre Gaarden.

- Jeg har bodd i Sør-Afrika under aparteid. Der som her, var det de unge som gjorde motstand og sa i fra om rasismen. Jeg ønsker å være med å vise avstand til det Pegida står for, sa Gaarden.

Stolt ordfører

– På en skala fra én til ti på stolthetsskalaen var dette en tier, sier ordfører Morten Aspeli.

Han var en av de mange som møtte opp på Skibladnerbrygga for å vise motstand mot Pegida. Det var en usedvanlig stolt Hamar-ordfører HA pratet med etter at demonstrasjonen var over.

– Den mobiliseringen som Hamarsingen, og sikkert også folk fra området rundt her viser på så kort tid, er beundringsverdig. Vi sa klart ifra denne dagen om at Pegida ikke er velkommen her, sier Aspeli.

– Hvorfor er det så stor grunn til å vise avstand mot Pegida?

– På grunn av de verdiene og de holdningene de viser. Dette er holdninger vi ikke ønsker oss her i Hamar, og når så mange møter opp for å vise nettopp dette, så gjør det meg stolt.

– Slik sett så bringer en slik happening fram noe godt i folk?

– Ja, vi er skrudd sammen slik at vi mobiliserer når vi møter meninger vi ikke står for, sier Aspeli.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.