• KRANGEL: Butikker på Lillehammer reklamerer for julebrus fra Hamar, men GD og deres lesere mener at den kommer fra Lillehammer.
    FAKSIMILE: GD.NO.

Har Hamar kuppet julebrusen? spør Lillehammer-avisa Gudbrandsdølen Dagningen. Avisa stiller spørsmålet etter at "sjokkerte julebruselskere har merket seg at Hamar Lillehammer julebrus forsøksvis blir solgt som Hamar julebrus."

Og ja, det er opprinnelig en brus fra Hamar, selv om Lillehammer ble gratispassasjer på julebruslasset da Hamar og Lillehammer Bryggeri ble slått sammen i 1983.

Bjørn Nygaard

Mannen som skapte denne markedslederen av en julebrus i Hamar, heter Bjørn Nygaard, og er i dag 75 år gammel. Kjemiingeniøren vokste opp i Hamar og jobbet i en årrekke på Hamar Bryggeri, og tidlig på 1970-tallet var den nå landskjente julebrusen klar for markedet etter at Nygaard og Hamar Bryggeri hadde han funnet den idelle smaken og fargen på julebrusen.

Tre essenser

- Vi startet med en rekke essenser før vi kom ned på tre varianter som vi til slutt forsøkte i mange blandingsforhold før vi fant den rette smaken. Det morsomme var at jeg tok med meg prøvene hjem, og døtrene mine, Helle og Eine, var med på å prøvesmake julebrusen. Ja, det kom også venninner av jentene innom og smakte på brusen, forteller Nygaard.

Lik juleølet i farge

Han var også opptatt av å finne den riktige fargen på brusen med tanke på at det kunne være et alkoholfritt alternativ til juleøl for de voksne.

- Fargen var viktig, for da kunne en heller ikke se om det var julebrus eller juleøl i glassene, forteller Bjørn Nygaard.

Og apropos farge. Nygaard lagde først en grønn julebrus. Den vakte oppsikt, men ble aldri noen fulltreffer.

Det er den brune julebrusen hans blitt, og Hamar Bryggeris fulltreffer har i dag en markedsandel på rundt 25 prosent av alt julebrussalg i Norge i følge kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

- Vi skylder Bjørn Nygaard en stor takk for den julebrusen han skapte, sier Bruusgaard.

Busterud forundret

Hamars ordfører, Einar Busterud, er veldig klar på at dette er ei gammel Hamar-oppskrift som ikke Lillehammer skal ha noe av æren for.

- Dette vitner om lav selvtillit. Lillehammer har levd på ostehøvelen i mange år, men nå er jo den fabrikken nedlagt. Resepten er det ingen tvil, den er fra Hamar, og det bør gi en flau smak i munnen om noen forsøker å ta æren for dette. Men det er jo noe positivt ved dette, og det kan jo tyde på at Lillehammer har god smak på noen områder, sier Hamars ordfører humoristisk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00