Tall fra Vekststudien i Bergenviser at norske barn i gjennomsnittet er høyere enn vekstkurvene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
I dag bruker norsk helsevesen vekstkurver fra WHO for å finne ut om barn mellom null og fem år følger en normal utvikling.
- Vekstkurver fra WHO beskriver dårlig norske barns vekst, særlig når det gjelder hodeomkrets, sier postdoktor Pétur Benedikt Júlíusson, ved Klinisk institutt 2, ved Universitetet i Bergen til Universitetets nettsider.
Júlíusson er sammen med professor Robert Bjerknes ansvarlig for studien.
Sammenlignet med den siste norske vekstkurven for 30 år siden, har gjennomsnittshøyden for etniske nordmenn gått opp, ifølge Vekststudien. Gutter mellom 0 til 19 år har gjennomsnittlig blitt opp til 3,4 centimeter høyere. Jentene har i gjennomsnitt vokst 2,5 centimeter. Bedre ernæring og mindre sykdom forklares av Júlíusson som årsaker til den økende veksten. Han sier også at genene har hele 80 prosent å si for høydeutviklingen.
Ifølge Júlíusson pågår det for tiden en debatt om hvorvidt WHOs standard skal brukes for å vurdere det enkelte barnet når det er tilgjengelig en lokal referanse som beskriver barnepopulasjonens vekst.
I alt 8.300 norske barn mellom 0 til 19 år ble målt i perioden 2003 til 2006. Det er i tillegg brukt data fra det norske fødselsregisteret fra perioden 1999 til 2003. Resultatene fra studuen ble nylig publisert i Annals of human biology.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.