3,6 prosent av Hamars innbyggerne får sosialhjelp, og dette er 40 prosent over landsgjennomsnittet. Aktivitetsplikten HA skrev om lørdag er ett av tiltakene Nav setter inn for å få flere over fra sosialstønad og ut i jobb. I tillegg varsler Nav en økonomisk innstramming for dem som får sosialstønad.

– Fra 2010 til 2014 økte utgiftene til sosialtjenesten med 50 prosent per innbygger. Det er mye! Nå har vi fått innsparingskrav. I 2016 skal vi spare ti millioner, sier leder Roy Skaug i Nav Hamar.

Intet ekstra før jul

Det første som merkes for mottakerne, er at det ikke blir utbetalt noe eget julebidrag i år.

– Det har de slutta med i nabokommunene for lengst, og i år kutter vi det også. Størrelsen på bidraget har tidligere blitt individuelt vurdert, men det har vært snakk om rundt 500 kroner, og tanken har vært at alle skulle få litt ekstra til å markere jul, sier Skaug.

Heretter må sosialhjelpsmottakere være nødt til å legge til side penger, som de har til julestria.

Dekker ikke alt

Nav Hamar kommer til å bli mye strengere når de får søknader om å dekke ulike utgifter året rundt.

– Vi strammer inn på hva som blir dekket, og endrer tildelingspraksis for dekning av husleierestanser, apotekregninger, legeregninger og lagerleie. Tidligere har det vært sånn at vi har betalt slike regninger som blir sendt direkte til oss, fordi mottaker ikke har betalt. Det blir det slutt på. Hvis folk ikke betaler husleia, så opparbeider de seg gjeld, sier Skaug.

Han ser for seg at uoppgjort husleie vil bety at leietakeren blir oppsagt, og må finne seg en ny bolig, men Nav-lederen mener dette er vegen å gå, for å oppdra folk til å gjøre opp for seg sjøl.

Ikke direktørlønn

– Vi har hatt en romlig praksis, men det er slik at innkjøp av klær skal dekkes av satsen til livsopphold. Da kan vi ikke dekke tilleggssøknader om penger til klær også. Vi må slutte å dekke ting to ganger, sier Skaug.

Det skal også bli vanskeligere å kombinere ulike stønader, slik at resultatet blir store ytelser.

– Vi har tilfeller der folk ender med direktørlønning, og det reagerer allmennheten sterkt på, selvfølgelig. Vi må se hva familiene får av stønader fra andre offentlige instanser, som for eksempel barnevernstjenesten, Det er totalen av ytelser som er interessant, sier Skaug.

6 av 10 får jobb

49 hamarsinger deltar nå i Navs kvalifiseringsprogram, som skal få folk ut av fattigdom. Resultatene er oppløftende. 60 prosent av deltakerne får jobb etterpå.

Kvalifiseringsprogrammet er regjeringens satsing for å bli kvitt fattigdom her til lands. Det er et tilbud om oppfølging og arbeidstrening for dem deg som ønsker å komme i arbeid, men som trenger ekstra hjelp for å klare det.

– For ett år siden hadde vi 7–8 deltakere i programmet. Nå har vi 49 personer. Dette er folk som av ulike grunner har nedsatt arbeidsevne, og som har behov for støtte i overgangen til arbeidslivet, sier Nav-leder Roy Skaug.

Han er veldig fornøyd med resultatene. Cirka 60 prosent av deltakerne får seg en jobb.

– Vi ønsker å ta inn enda flere i Kvalifiseringsprogrammet. Vi øker dette arbeidet framover. Målet er å ha 60 personer inne, sier Skaug.

Programmet er fulltid, med en varighet på inntil ett år. Veiledning om økonomi og bolig kan inngå, ved behov.

Millioner i minus

Nav Hamar har et overforbruk på fem millioner kroner i år, i forhold til budsjettet. Rådmannen krever innsparinger.

Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsruds budsjettforslag innebærer et strengt effektiviseringskrav til den kommunale virksomheten i Nav.

– Vi har et merforbruk på fem millioner kroner i år, som vi må ta ned. I tillegg har vi innsparingskrav, sier Nav-leder Roy Skaug.

Han understreker at Hamar kommune har mange brukere av sosiale tjenester i forhold til befolkningens sammensetning.

– Vi ligger langt over andre kommuner med tilsvarende utdanningsnivå, inntektsnivå og sosiale forhold. I tillegg har vi mange brukere som går lenge på sosialhjelp, sier Skaug.

Rådmannen forventer nå at Nav-lederen har stor oppmerksomhet på omstilling og kostnadskontroll i NAV-kontoret. Nav må ha en tydeligere arbeidsorientering, og det skal som hovedregel ikke gis økonomisk sosialhjelp uten krav til aktivitet.

Les også
DEBATT Hamar kommune strammer grepet om sosialklientene. Det er bra. 
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.