I går publiserte Innsamlingskontrollen regnskapstallene for 2014, samt en oppdatert svarteliste av selskaper som ikke oppfyller selskapets grunnleggende krav for veldedige organisasjoner.

- Av de 41 selskapene som står på obs-lista til Innsamlingskontrollen har 13 adresse i Hedmark og Oppland, skriver NRK.

Et av de fire lokale selskapene på lista er "Med hjerte for Hedmark", som ble stiftet i 2013. Organisasjonen har fått bred medieomtale for årlige julegaveinnsamlinger i distriktet, og i fjor fikk organisasjonen 25.000 kroner i gave fra Sparebanken Hedmark for sitt humanitære arbeid.

I går la de ut en melding på Facebook om at organisasjonens legges ned, som følge av tidsmangel.  5142 følger organisasjonen aktivitet på det sosiale nettstedet, og nyheten ble møtt med massive støtteerklæringer og takkehilsener.

Ikke registrert

"Med hjerte for Hedmark" er ikke registrert i Brønnøysundregisteret, og Hamar Arbeiderblad har ikke lykkes i å få kontakt med personen som eier mailadressen som er oppført som kontaktinformasjon. En av gruppens administratorer på Facebook, som ønsker å være anonym, svarer følgende.

- Vi avslutter. Henviser ellers til statusen som vi har lagt ut.

- Innsamlingskontrollen skriver at dere «har helt unnlatt å svare på gjentatte henvendelser fra Innsamlingskontrollen». Har dere en kommentar til det?

-  Jeg henviser til vår status igjen som vi syns dekker mye. Vi er vanlige mennesker som har hjulpet mange. Nå ønsker vi å få avsluttet dette arbeidet i fred og ro slik at vi får hjulpet de som har spurt oss om hjelp frem mot jul. Vi har fått inn julegaver og klær vi gjerne ville ha gitt ut.

Få svar

-  Vi forstår at folk ønsker svar. Hadde folk der ute hatt en peil på hvor stort trøkk vi har hatt en lang periode tror jeg nok de fleste hadde sett at det blir for mye. Men vi hadde jo ikke anelse om hvor mye det skulle bli. Men vi er glad for å ha fått bidratt så mye som vi har gjort. Og for at mennesker der ute ønsker å hjelpe. Vi oppfordrer fortsatt til det. Vi kommer ikke til å sitte igjen med noe. Det vil si, det som måtte være igjen gis videre til andre som hjelper. Vi har vurdert å gi oss tidligere, men på grunn av at vi faktisk har inne klær og julegaver ønsket vi å holde ut og få hjulpet noen gjennom jula.

Dette er de tre andre lokale selskapene på Innsamlingskontrollens svarteliste:

Rickus Daggry - Brummundal

Det brummundalsbaserte selskapet Rickus Daggry, stiftet i 2012, er på OBS-lista til Innsamlingskontrollen. I Brønnøysundregisteret er Rickus Daggry oppført som et enkeltmannsforetak som driver med "innsamling/salg av brukte klær og veldedighetsdeling". Ifølge Innsamlingskontrollen har eier og driver Vidmantas Rickus unnlatt å sende inn informasjon om regnskapsmessige opplysninger etter gjentatte frister.

- Vi legger etter dette til grunn at organisasjonen ikke ønsker å gi opplysninger om sentrale økonomiske og organisatoriske forhold, skriver Innsamlingskontrollen.

I 2013 skrev Trønderavisa om at Rickus Daggrys løpesedler hadde havnet i postkassene til beboere i Steinkjer og Verran. Selskapet oppfordret folk til å donere klær, leker og husholdningsartikler.

– Vi er ikke en veldedig organisasjon, men en bedrift som selger deler av det vi samler inn, uttalte Vidmantas Rickus til avisen, og hevdet at en del av pengene ble donert til veldedige formål.

Child Project Chile – Ottestad

Child Project Chile ble registrert i 2013 som et FLI (forening/lag/innretning), med Bernardo Francisco Sparza Godoy som styreleder og kontaktperson. Selskapet har en postboksadresse i Ottestad, og har tidligere stått oppført med kontoradresse i Hamar. Child Project Chile har ingen hjemmeside.

- Ved henvendelse til organisasjonen opplyser de at de ikke ønsker å opplyse om organisasjonsmessige og økonomiske forhold. Dette er ikke tillitsskapende da det ikke er sensitive opplysninger som etterspørres, skriver Innsamlingskontrollen som begrunnelse for OBS-klassifiseringen.

Hamar Arbeiderblad har ikke lykkes i å komme i kontakt med Godoy for kommentar.

SID Norge – Ridabu

SID Norge havnet i søkelyset som en av de veldedige organisasjonene Hamar-selskapet Yacom Telesales/Prodialog AS samlet inn om lag 30 millioner kroner for. SID Norge er en norsk hjelpeorganisasjon etablert i 2007 av Sjur Lothe Larsen og Vegar Bjerke, som også sto bak driften av Yacom Telesales/Prodialog AS. Verken telefonnummeret eller hjemmesiden som selskapet i dag står oppført med er i funksjon, og ifølge Brønnøysundregisteret har alle involverte fratrådt sine stillinger.

-  All post kommer i retur, uåpnet,  fra adressen organisasjonen har registrert bl.a. i Brønnøysundregisteret.  E-post blir returnert med feilmelding, skriver Innsamlingskontrollen. 

OBS-listen

Det finnes ingen lovbestemmelser i Norge som direkte regulerer hvordan en pengeinnsamling skal foregå. Innsamlingskontrollens formål med OBS-listen er å bevisstgjøre givere samt å advare mot mulige useriøse innsamlinger og organisasjoner. 
- Vi har i tråd med dette etablert en OBS-liste over organisasjoner hvor det har fremkommet negative opplysninger av ulik grad. Vi har for samtlige organisasjoner som er innført i listen bedt om å få tilsendt regnskap, vedtekter, opplysninger om styret og daglig leder. Organisasjonene er inngående gjort oppmerksom på bakgrunnen for henvendelsen. Det er presisert at manglende svar eller vilje til å gi opplysninger anses som en klar indikasjon på at man utøver en virksomhet som ikke tilfredsstiller de grunnleggende krav som bør gjelde for denne type virksomhet. Åpenhet er en forutsetning for å skape trygghet og tillit i forhold til giverne. Dette gjelder både i forhold til økonomi og det organisatoriske/styringsmessige, skriver Innsamlingskontrollen på sin hjemmeside.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00