• LEDER: Geir Bjørnar Smebye i Folkeaksjonen.
  • UENIGE: Katrine Aalstad og Live Giset er langt fra enige i jernbanesaken.

I dag hadde Folkeaksjonsgruppa invitert samtlige ordførerkandidater samt pressen til presentasjon av nye skisser i biblioteket. Ni partier var representert, men ikke alle stilte med listetoppen sin. Kun Pensjonistpartiet og Rødt var ikke til stede.

Ble utfordret

Folkeaksjonens mandat, er at toget skal ut av strandsonen. Aksjonen har ikke sagt hvilke av de andre to alternativene de foretrekker, men de mener at konsekvensene for Østbyen og Disen ikke er så dramatiske som noen skal ha det til.

– Det var en debatt i sommer, hvor vi ble utfordret på hvordan vi vil ha strandsonen uten jernbanen. Derfor kommer vi med én idé. I første omgang er det snakk om å fjerne asfalten, så får resten komme etter hvert, sier Geir Bjørnar Smebye, leder i folkeaksjonen.

Stort parkområde

Det er sivilarkitekt Kjell H. Bjørklund som har utarbeidet skissene som ble lagt fram i dag. Bjørklund har tegnet et stort parkområde i front av Hamar sentrum og hvor jernbanen går i dag. Grøntområdet har han fylt med båthavn, små dammer, lekeplass, Hamar bymuseum og utescene med sitteamfi. Jernbanemuseet er flyttet fra Martodden til dagens stasjonsområde på Hamar stasjon.

Kostnader i det blå

Det var HA som brakte kostnadene på banen. Hamar kommune har selv brukt nesten 50 millioner kroner (inkludert stupetårnet) på å opparbeide Koigen som frilufts- og rekreasjonsområde, og det området som Folkeaksjonen presenterte skisser for i dag, er minst like stort.

– Vi har ikke regnet på hva det vil koste, men vi gjør ingen dramatiske endringer med kunstige øyer eller lignende. Først er det snakk om å fjerne vollen som jernbanen ligger på i dag, sier Bjørklund og Smebye, før Live Giset (V) brøt ut:

– Vi må ha visjoner. Det er ingen vits i å grave seg ned i økonomi nå, vi skal glemme økonomi på dette stadiet, sier Giset, mens Frps ordførerkandidat Erling Behrens mente det må være snakk om kostnader i hundremillionersklassen.

Kompleks sak

De oppmøtte listekandidatene fikk så ordet en etter en, og samtlige roste de engasjementet.

– Gode innspill vi tar med videre, sier ordfører Morten Aspeli (Ap).

Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat Katrine Aalstad gjorde det klinkende klart at hun ikke er villig til å ofre alle andre hensyn for utsikten til Mjøsa.

– Det er mye mer det skal tas hensyn til enn sikten til Mjøsa. Spørsmålet er for komplekst til at vi på forhånd kan si det ene eller det andre. Vi er opptatt av å verne matjord. Så sentrale arealer må brukes til bolig og næring og ikke park, sier Aalstad.

Venstres Live Giset var langt fra enig.

– Dette er fint og visjonært. Vi vil ikke ha blokker i strandsonen. Vi må åpne byen mot Mjøsa og tiltrekke oss nye innbyggere og næringsdrivende, mener Giset.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.