– Det betyr at halvparten av dem som kommer til Ringsaker havner på sosiale stønader, sier gruppeleder Hans Kristian Arnkværn (Frp).

Han vil derfor ha en ny flyktningdebatt i kommunestyret. I en interpellasjon til ordfører Anita Ihle Steen (Ap) krever han svært på flere spørsmål om Ringsakers integreringsarbeid.

REAGERER PÅ AP-UTSPILL

Bakgrunnen er at han bekymret over at halvparten av flyktningen ikke tar utdanning eller får jobb etter endt introduksjonsprogram.

I en spørretime i ungdommens kommunestyre skal Ap og Høyre også ha svart at de ikke forventet et høyere tall.

– Jeg synes det er pussig om Ap og Høyre mener det er bra. Derfor vil jeg vite om 50 prosent er høyt nok tall, sier Arnkværn, og fortsetter: Ikke minst fordi vi øker mottaket av flyktninger selv om altså halvparten havner på sosialen.Han sier han er helt sikker på at politikerne ikke vil være fornøyd om kun 50 prosent av elevene i skolen får jobb eller tar utdanning.

GRUNDIG GJENNOMGANG

Ringsaker Frp ba i fjor høst om et flyktningregnskap. Kommunestyret fikk ikke noe talloppsett over utgifter og inntekter knyttet til integreringsarbeidet. Derimot ble politikerne grundig orientert om flyktningarbeidet.

Nå vil altså Frp ha flere tall på bordet, og ikke minst vil de ha en gjennomgang av introduksjonsprogrammet.

– Vi mener at kommunestyret må få en grundig innføring i introduksjonsprogrammet. På den måten kan vi politikere vurdere om det tiltak som kan forbedres, slik at vi slipper å tilby folk Nav og arbeidsløshet, sier Arnkværn.

FEIL Å TENKE PROSENTER

Varaordfører Geir Roger Borgedal (Ap) kjenner seg ikke helt igjen i Arnkværns beskrivelse:

– Det er umulig å svare på om 50 prosent er høyt nok tall, sier Borgedal.

Han påpeker at det er mer nyansert enn kun å se på tall:

– Det er ikke enkelt å sammenligne en ung mann på 22 år fra Afghanistan og en 57 år gammel kvinne fra Somalia. Begge har rett til å komme til Norge, men om de havner i jobb eller tar utdanning er et mer sammensatt spørsmål, sier Borgedal.

Han ønsker å se på tallene ut fra den enkelte flyktnings forutsetning og ikke tenke prosent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.