– Dette er ikke en avtale jeg har forhandlet om. Jeg fikk et tilbud og sa ja takk, sier konsernsjef Ola Mørkved Rinnan til HA.

HA har fått en kopi av avtalen som regulerer Rinnans lønn og pensjoner. HA har flere ganger skrevet at Rinnans pensjonsavtale koster selskapet om lag halvannen millioner kroner årlig.

Nå kan HA dokumentere at også hans ektefelle har en ualminnelig god avtale via Eidsiva Energi.

HA BLE FELT I PFU

Hamar Arbeiderblad ble klaget inn til PFU for brudd på god presseskikk i denne saken. I sin kjennelse skriver PFU:

"Utvalget viser til HAs kontakt med klager forut for publisering. Det framgår av tilsvarsrunden at journalisten var klar over at ektefellepensjonen skulle fordeles på to. Videre framgår det at klager mente dette var privat, og at han ba journalisten om ikke å skrive noe om fordelingen av hensyn til berørte. Utvalget mener at opplysningene om at en slik ektefellepensjon skulle fordeles mellom flere parter, ikke er privat, og at HA kunne kommet på en måte å omtalt dette på. Slik utvalget ser det, ble det i stedet feilaktig konkludert med at nåværende ektefelle fikk alt, i et forsøk på å etterkomme klagers ønske om ikke å trekke inn fordelingen. Dette gjelder først og fremst i henvisningsteksten på førstesiden. Utvalget viser til VVP punkt 4.4, om at mediene må sørge for at henvisninger ikke går lenger enn det er dekning for". 

39,6 prosent

I Rinnans kontrakt står det slik;

«Ektefellepensjon skal være 39,6 prosent av pensjonsgrunnlaget». Deretter er en del av avtalen sladdet, før det presiseres:

«Ektefellepensjonene er ikke behovsprøvet, dvs. samlet 39,6 prosent av pensjonsgrunnlaget skal utbetales uavhengig av mottakers inntekt, pensjon eller lignende.»

Normal ektefellepensjon via KLP er 9 prosent. Pensjonseksperter HA snakket med i KLP nektet å tro at teksten HA refererte stemte. En KLP-ekspert sa at det uansett ville være et tak på beregningsgrunnlaget på 12 G (1,1 millioner kroner).

AVVISER BEGRENSNING

Det avviser Rinnan overfor HA:

– Jeg fikk den avtalen, og det har aldri vært snakk om noen begrensninger, sier han.

Rinnan er gift med en 20 år yngre advokat fra Hamar.

Kommunikasjonsrådgiver Lise Busterud Nordal i Eidsiva bekrefter overfor HA at ektefellepensjonen er 39,6 prosent av konsernsjeflønna og sier dette var standard da avtalen ble inngått.

Ikke MEG, sier styrelederne

HA har vært i kontakt med de tre siste styrelederne for å få kommentarer til ektefellepensjonen.

«Som sagt: Alle avtaler med Ola Rinnan er gjort før min tid», skriver nåværende styreleder Øystein Ljøseth (56) i en SMS til HA.

– Dette er noe som ble avtalt da han ble ansatt og ikke noe vi har diskutert, sier Alexandra Bech Gjørv (49) som gikk ut av styret før jul og signerte den siste avtalen med Rinnan 1. juli 2014.

– Jeg kan ikke svare konkret, men jeg går ut fra at det er en god begrunnelse for det, sier Reidar Åsgård som er nestleder i styret.

Har kostet 17,5 millioner

En gjennomgang av de fem siste årsberetningene fra Eidsiva viser at Rinnan de fem siste årene har fått 9,8 millioner kroner i lønn.

Pensjonene har kostet strømselskapet 7,7 millioner kroner – bare de fem siste årene.

Frikar

I ett år skal Ola Mørkved Rinnan stå til Eidsivas disposisjon - uten fast arbeidstid og kontorplass. Det får han 2,2 millioner kroner for.

I avtalen om lønn/pensjoner for Ola Mørkved Rinnans (OMR) heter det blant annet slik:

«OMR skal etter 1. august 2015 utføre eventuelle arbeidsoppgaver uten regulert arbeidstid.»

Rinnan beholder dagens lønn på nesten 2,2 millioner kroner også etter at ny sjef er på plass.

– Jeg skal ikke være noe femte hjul på vogna. Jeg regner med at jeg skal jobbe med å avslutte en del større prosjekt. Jeg skal ikke sitte i Vangsvegen (Eidsiva-bygget), men finne meg et annet sted å jobbe fra, sier Rinnan og beskriver lønna som «grei nok.»

Både nestleder Reidar Åsgård og tidligere styreleder Alexandra Bech Gjørv sier til HA at Eidsiva-styret ønsket at Rinnan skulle fortsett ett år til blant annet for å sikre seg mot at det ble en periode uten konsernsjef på plass dersom ansettelsen dro ut i tid.

Ringsaker Blad skrev tidligere i år at Rinnan tok ett år til i Eidsiva.

Mer i lønn

Ap-veteran Reidar Åsgård syntes det var riktig å øke sjefslønna i Eidsiva til 2,6 millioner kroner.

- Vi sjekket større organisasjoner og selskap i Innlandet og fant at dette var et forholdsvis moderat og respektabelt nivå.

Det sier Reidar Åsgård (72) fra Engerdal til HA.

Arbeiderparti-veteranen var fungerende styreleder da Øystein Andresen i mars ble ansatt som ny konsernsjef i Eidsiva Energi.

HA har kopi av ansettelseskontrakten der det heter at Andresen skal ha 2,6 millioner kroner i årslønn. Han får også fri bil av selskapet, tilsvarende en BMW 525.

I likhet med Rinnan har han krav på 66 prosent av lønna i pensjon når han pensjonerer seg som 67-åring. Dersom han slutter som 62-åring (AFP) får han 16 G - i dag om lag 1,4 millioner i pensjon.

I motsetning til Rinnan har han avtalt ektefellepensjon «i henhold til bedriftens pensjonsordning i KLP». Det vil si ni prosent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.