Da huseierens nabo så flammene spise seg oppover garasjeveggen, var småbarnsmoren snarrådig. Hun hentet brannslokkingsapparatet, stoppet varmen og ringte brannvesenet.


- Det var veldig nifst. Jeg hadde nettopp kommet hjem fra barnehagen da to forskremte nabobarn møtte meg. De hadde sett røyken fra kompostbingen. Vi har hatt brannøvelse på jobben og det var nyttig. Da prøvde vi hvordan et brannslokkingsapparat fungerer, sier vedkommende.
Brann i kompost kan være selvantent. Om sommeren kan det bli svært varmt i kompostbingen.

Riktig plassering

Branninspektør Terje Bjørnstad og avdelingsleder Torgeir Dybvig i Hedmarken Brannvesen berømmer naboen som reddet garasjen og nærliggende hus i å ta fyr.

- Hun gjorde en kjempejobb og må få ros, sier de.
Branninspektøren mener nå huseierne bør gå en runde på eiendommen sin og se hvor de har plassert kompostbingen og søppeldunker.


- Hovedregel nummer en er at kompost og avfall ikke bør stå lagret ved husvegger. Kompost på et sikkert sted, gjør også at man slipper lukt av råtten gress i sitt bomiljø. Det kan være lurt å kjøre hageavfallet på gjenvinningsstasjonen, sier Bjørnstad.

Kompost tok fyr

Det er flere eksempler på at kompost har tatt fyr på grunn av selvantennelse. Fredriksstad Blad melder at kompost tok fyr på en gjenvinningsstasjon i 2010. Det var 80 grader i komposten og den var selvantent. Det er også varmt i kompostbingene hjemme hos folk i solsteken og kan altså være potensielle brannfeller.
- Torv kan ta fyr. Det kan ligge glasskår eller andre ting i komposten, da får vi en virkning som et forstørrelsesglass som lett antenner gresset. Brannvesenet er opptatt av å forebygge branner, derfor må vi også henstille sterkt, tøm aldri aske fra griller eller ovner i pappesker, bæreposer eller i kompostbingen. Denne asken bør ligge i en stålbøtte med lokk i tre dager.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00