• YRKESSKOLEN: Blir nå Hamar kommunes eiendom. FOTO: INGRID AAS
  • SNUDDE: Flere partier ombestemte seg, og sikret flertall for kjøp av gamle Ankerskogen videregående skole. FOTO: ELI J. HAUGEN

Hedmark fylkeskommune har ikke lenger bruk for lokalene til Ankerskogen videregående skole.

De har tilbudt Hamar kommune å kjøpe det sentrale tomteområdet til takst. Det er framforhandlet en kjøpesum på drøyt 30 millioner kroner.

Nei i formannskapet

Men da formannskapet behandlet saken 22. april, sa et enstemmig formannskap nei til å kjøpe tomteområdet ut fra kommunens økonomiske situasjon.

Den opprinnelige tanken var at kommunen skulle sikre seg tomta for framtidig utvikling til kommunale formål som sykehjem, omsorgsboliger eller andre tjenestebygg.

Helomvending

Avslaget har påkalt flere leserinnlegg, og tydeligvis har det skjedd en del i kulissene, som gjorde at et flertall på 27 mot 11 stemmer i onsdagens kommunestyre sikret et kommunalt kjøp av tomta.

Kun Høyre, Senterpartiet og varaordfører Geir Byberg (KrF) sto fast på sine opprinnelige standpunkter fra formannskapet, mens By- og bygdelista, Venstre, Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet gjorde helomvending.

– Da vi behandlet saken i formannskapet, så jeg ned på skoene mine. Nå har jeg løftet blikket, og ser at argumentene for å kjøpe tomta er veldig gode. Vi får en eldreboom, og trenger omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Og det er jo ingen risiko ved å kjøpe, argumenterte Jan Oreld (Pensjonistpartiet).

I tur og orden

Deretter sto «de omvendte» fram i tur og orden.

– By- og bygdelista fremmer forslag om å kjøpe området Ankerskogen videregående skole. Det er en viktig strategisk tomt, og har praktisk talt ingen økonomisk risiko. Hvis vi ikke har råd til å sitte med den, kan vi selge den igjen, mente Lars Meyer (BBL).

Knut Fangberget (H) og hans parti sto på sitt.

– Skal vi bygge nye sykehjemsplasser, bør vi gjøre det på et sted hvor vi har det fra før. Omsorgsboliger bør vi bygge i samarbeid med private, mente Fangberget.

Ombestemte seg

Deretter kom Arbeiderpartiet på banen.

– Vi i Ap støtter oss på innlegget til Jan Oreld. Vi er hovedsakelig innstilt på å bruke arealene til offentlige tjenesteytingsformål. Vi har nylig solgt et næringsbygg i sentrum (Vangsvegen 73. journ.anm.). Da kan vi bruke pengene på andre strategiske tomter. Dette er en gyllen mulighet, og jeg er enig i at risikoen er lav, sa Thomas L. Jørgensen (Ap).

– Tomta kan brukes til veldig mye, fra studentboliger til omsorgsboliger. Nå får vi ha en god og grundig politisk diskusjon, fulgte Lars Meyer (BBL) opp.

Også Venstre snudde.

– Kremmeren i meg våkner. La oss kjøpe, vi skal tenke penger, sa en entusiastisk Live Giset (V).

Dermed ble det solid flertall for kjøp, og eiendommen kommer likevel ikke ut på det åpne markedet for salg slik det virket som etter formannskapsbehandlingen, og slik trolig noen eiendomsutviklere håpte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.