Kapitalsterke aktører som Skeidar og Elkjøp åpnet julesalget med et pang ved inngang til desembermåneden, og arrangerte «Black Friday» hele uken. CC stadion kunne melde om en besøksøkning på 55 prosent, sammenlignet med en normal fredag med 10.000 kunder. På den svarte fredagen solgte butikkene på kjøpesenteret for 10 millioner kroner, mens konkurrent Maxi omsatte for seks millioner.

Tidligere denne uka kunne SpareBank 1 melde at hedmarkingene er på landstoppen i julehandel. Hedmarkingene planlegger å bruke 7.235 kroner, snaut tusenlappen mer enn gjennomsnittsnordmannen (6 360 kroner).

- Vi lever i en region som er skjermet fra nedgangskonjunkturene i oljeindustrien. Det er kanskje dette som gjør at hedmarkingen tenker at det er greit å bruke tusenlappen mer enn gjennomsnittet, sier Kari Gisnås, direktør for personmarkedet i Hedmark i SpareBank 1.

– Det kan også være en indikasjon på at handelsstanden i vår region kan forvente en julehandel på det jevne sier hun.

Juleprognosen til Virke er at gjennomsnittsforbruket til nordmenn i desember er 10.730 kroner, hvorav mat og drikke utgjør 41,5 prosent av omsetningen. Resten er på julepynt, klær og gaver. Og størst grunn til å feire høytiden har landets leketøysbutikker, som mer enn tredobler omsetningen sin i desember. 

«Halv skatt»

På Lekehuset på Maxi har de begynt å merke julehandelen, men den store pågangen ventes etter lønningsdagen med «halv skatt».

- Det er ikke før 12. desember det eksploderer. November og desember tilsvarer 25 prosent av årets omsetning. Julehandelen er veldig viktig for oss, men det er det jo for mange, sier innehaver John Harvey.

– Lego går det enormt mye av. Og Baby Born-dukker har vært populært i alle år. Det selger vi fortsatt mye av. Og alt som har med Frost å gjøre. Men Lego er størst, sier Harvey.

De danske byggeklossene av plast fyller hylleradene langs hele langsiden bakerst i butikken. Og foran ved kassen står avanserte Lego-modeller med anbefalt målgruppe 16 år og oppover.

– Dette er alle gutters drøm, sier medarbeider Brit Haugsbakken, i det hun plukker ned Ninjago-modellen «Skjebneskipet Bountys siste tokt» – et stort byggesett til snaut 1.000 kroner.

– Det er mange som sparer mye penger for å kjøpe disse store eskene. Og disse har vært veldig populære bursdagsgaver, sier hun, og peker på den siste, atskillig billigere, boksen med Ninjago «Airjitzu Flyer», en helikopteraktig Lego-konstruksjon som spinner plastfigurer til værs.

– Som du ser er vi nesten tomme.

Leketøy

Det er ingen overraskelse at leketøy til barn troner på toppen, men leketøy til ungdom og voksne selger også bra i desember måned. Ifølge Virke er elektronikkjedene en av bransjene som dobler salget sitt i ukene fram mot jul. På Lefdal i Vangsveien glitrer julepynten allerede i inngangsdøren. Hvis samtlige i familien ønsker seg julegaver herfra er man raskt oppe i det forespeilede forbruket til Sparebank 1 og Virke. Ifølge butikkmedarbeider Leonard Sejdaj, solgte de 50 iPad Air, til snaut 3.000 kroner stykket, under Black Friday.

– PlayStation 4 er den mest populære gaven i år. Grunnen er nok at det har gått ned i pris til drøyt 3.000 kroner, litt avhengig av hvilken versjon man velger. Det er mange foreldre og besteforeldre som kjøper det til barn og barnebarn. Ellers kommer det selvsagt an på aldersgruppen. Vi selger mange DAB-radioer til de eldre, og Ipads til barn i alle aldre. Det er de tre mest populære gavene nå, sier Sejdaj.

Denne julen setter vi rekord i nettshopping, melder Posten Norge. Ifølge en undersøkelse foretatt av Posten Norge og betalingsleverandøren Klarna, vil julegaveshoppingen på nett øke med nesten 20 prosent. Hele seks av ti nordmenn sier at de kommer til å handle like mange eller flere julegaver på nettet i år enn hva tilfellet var i fjor. Elisabeth Johnsen fra Moelv velger derimot en mer tradisjonell julehandel.

– Jeg handler stort sett i butikker. Da får jeg sett og kjent på gavene, Og jeg er alltid så treig, så jeg rekker ikke å få noe på nettet uansett, sier Johnsen.

Hun har tatt turen innom Notabene på CC Stadion, og butikksjef May Britt Finsveen er i ferd med å pakke inn tre bøker, deriblant «Den lille larven Aldrimett» og en om Disneys «Frost». Johnsen forteller at hun ikke planlegger å bruke 7.235 kroner på julehandelen.

– Jeg er ikke en av dem. Det høres voldsomt ut, sier Johnsen, som akkurat har handlet årets første julegaver, to til barna og én til ei venninne.

– Jeg er veldig glad i bøker selv, og da synes jeg det er litt ålreit for de små og. Jeg husker jeg synes «Den lille larven Aldrimett» var veldig morsom, så den blir sikkert ålreit. Og så er søstera veldig, veldig glad i Frost.

Henry Jovik fra Hamar er også en av dem som har bestemt seg for å begrense julegavehandelen. Å bruke flerfoldige tusen på julegaver er uaktuelt, ifølge han. HA møter ham på leketøysbutikken på Maxi, i det han får overlevert en stor eske, innpakket i gavepapir.

– Dette er julegaven til barnebarna. Vi har vært bevisst på å redusere i år. Vi har vært flinkere på det, og gått ned på hvor mye penger vi bruker. Jeg synes julegavehandelen kan bli litt hysterisk, så vi har vært veldig forsiktige i år, sier Jovik.

Grytesett

Kari Mette Andersen på Jernia forteller at en av de aller mest populære gavene i år er et grytesett i tre deler.

– Det er en veldig fin julegave til en grei pris, hvor du får mye for pengene. Ellers så selger vi veldig mange av disse, sier Andersen og peker på en samling elektroniske stearinlys.

– Jeg tror folk er litt obs på miljøet nå. Et elektronisk kubbelys forurenser ikke.

Ankazoo, dyrebutikken i Vangsveien, kan melde om at distriktets kjæledyr også kan forvente seg en pakke eller to under treet.

– Det det går mye av til hund og katt er leker, spill og godbiter. Aktivitetsleker, som er litt dyrere leker, er typiske julegaver. Halsbånd og sånn går det ikke så mye av, for det er ikke alltid lett å avgjøre størrelsen på hunden man kjøper til, sier butikkleder Ann-Katrin Elgesem Engen.

På G-Sport på Maxi merket de julerushet allerede for 14 dager siden.

– Folk er litt tidligere i år, i motsetning til årene før, hvor vi ikke har sett noe til pågang før første eller andre uka i desember, sier selger Svein Årud.

Ifølge Årud er det ullundertøy, hovedsakelig til damer, som selger best. Rose-modellen fra Kari Traas kolleksjon er favoritten.

– Ellers går det selvfølgelig mye i klær generelt, og sokker, hansker og luer. Det begynner å gå litt ski også, men det er klart: hadde det vært snø hadde det gått enda mer.

Men hva gir man til dem som har alt? Et enklere liv, mener butikken på CC Stadion med samme navn. Butikkleder Wenche Smebakk forteller at de har selger mye massasjeprodukter, hjelpemidler som automatiske boksåpnere og undertøy av bambus. Årets nykommer i sortimentet er en lommebok som fungerer som oppladbart batteri for smarttelefoner, og «koseroboten», en oppfinnelsen fra WeeMee.

– Kose-roboten settes på ryggen og beveger seg sakte fram og tilbake over ryggen og nakken din mens hjulene masserer og en roterende kiler stryker deg. Den har sensorer som gjør at den ikke faller av. Det er kjempedeilig, og en av mine favoritter, sier Smebakk.

– Og vi har fått inn en ny, genialt type gave som heter Eggmaster. Den har vi veldig trua på. Her lager du omelett på en pinne. Vi har solgt ganske mange allerede.

Hvis du vil være hundre prosent sikker på gaven din er original kan hobbybutikken Panduro være løsningen.

– Her kommer de for å lage julegaver – alt ifra fuglehus, julekrybber og julekuler med håndavtrykk av barnebarna til juledrops på lekre, pynta glass og kranser til å henge på døra, sier assisterende butikksjef Wenche Husa.

Linn Jeanette Esen er i butikken for å kjøpe utstyr for å lage lys.

– Vi skal ha juleverksted med datteren min der vi skal lage gelélys til å gi bort til besteforeldre. Det er en veldig personlig gave, og så synes dattera mi det er veldig artig å drive med. Og det synes mor også, så da er det greit, sier Esen og ler.

– Det går selvfølgelig litt penger med til gaver til nærmeste familie, men når datteren min er 6 år er det veldig greit å kunne lage gaver selv. Og så er det moro for dem å gi bort, og moro for besteforeldre å få også. Da kan de ha framme og vise det fram. Og så er det noe som blir brukt, og ikke blir gjemt bort etter ei lita stund. Eller bytta.

Råd til julegavehandelen

Sparebanken Hedmarks ti tips for en økonomisk julehandel: 1. Ikke bruk mer penger enn du vet du har råd til. 2. Vær forsiktig med å handle på kreditt om du ikke kan betale når regningen kommer. 3. Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår. 4. Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter. 5. Lag en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år. 6. Bestem deg for hvem du vil gi gaver til og hvor mye du vil bruke til jul. Følg planen din! 7. Start tidlig og spre gavekjøpene over flere måneder. Da blir den økonomiske belastningen i mindre. Ikke vær ute i siste liten! 8. Tenk alternativt – ikke alle gaver må koste penger. Tjenester kan være like bra som kjøpegaver. 4. Skriv ønskeliste og innhent andres lister. Bli enig med venner/familie om et passende prisnivå. 5. Husk byttelapp og kvittering. Byttingen går mye lettere med ubrutt emballasje og original kvittering eller byttelapp.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.