HAMAR: Lise Skjæråsen Bekkevold, Maren Ingeborg Guldbrandsen, Carina Dahl Aspeli og Catharina Bøhler i Sarepta Studio er i full gang med oppstarten av sine bedrifter.
De unge gründerne har ulike ideer og måter de går fram på, men de har alle en felles drøm om å starte opp noe eget.
De vil alle være sine egne sjefer.

Har baller
- Folk sier vi har baller, sier en lattermild Marianne Lerdahl.
Hun har sammen Bøhler har vært med å starte opp Sarepta Studios. De er fortsatt i forberedelsesfasen, og håper på å kunne være klare i september. De var tre jenter i spissen da de startet planleggingen av multimediebedriften som driver innenfor 3D, animasjon, grafikk og nettsteder.
Med tanke på at det er vanskelig å få seg jobb i multimediebransjen, bestemte de seg like godt for å utvide, slik at femten stykker slo seg sammen. En ambisjon lenger framme er å bli enda større.
- Den ligger nok langt fram i tid, men den er der, sier Bøhler.

En drøm blir realitet
For flere av jentene har det i mange år vært en drøm å drive eget, og å stå på egne bein. Da får de styre egen hverdag og ha tid til familie dersom det skulle være nødvendig. De har også utdannelse som krever innsats for å komme inn på markedet.
- Finns det ikke jobb, lag deg en jobb, er oppfordringen fra Bekkevold.
Hun er imidlertid nøye med å understreke at det skjer ikke over natta og at det krever mye arbeid. Som fotograf har det likevel vært nødvendig for henne å starte noe eget for å kunne bruke utdannelsen sin på heltid.

Mange gir opp
Statistikkene kan være skremmende for nye etablerere. Så mange som to av tre gir seg etter fem år. Ofte er grunnen mangel på kapital i det bedriften vokser.
- Det er klart det er en statistikk vi må forholde oss til, men vi kan ikke la oss skremme heller, sier jentene i Sarepta Studio. Da gjelder det å tenke nytt, originalt, og å være aktiv med å skape seg ett godt navn. Gründerjentene har god tro på å komme seg oppover gjennom å tenke profesjonelt og kreativ.

Mye ansvar
Likevel er det ikke bare bare å være sin egen sjef. Ved å drive noe eget står de for alt selv, må sette seg inn i alt, og det er stadig nye ting som dukker opp av papirarbeid og spørsmål om hvordan ting skal løses.
Alle jentene er enig - å starte for seg selv krever masse planlegging, mye papirarbeid, lite fritid og mye pågangsmot.
- Det er klart det krever mye ansvar sier Carina Dahl Aspeli Aspeli og legger til: - Men så er det jo det jeg er ute etter.
Hun legger til at så lenge man slutter å se på saker som problem men heller utfordringer så blir det plutselig mye mer morsomt.

Mødre
En tredjedel av enkeltmannsforetakene som blir startet opp blir startet av kvinner. Både Dagspa-etablereren Aspeli og veteropaten Guldbrandsen er mødre. De synes det er godt å kunne styre sin egen hverdag i forhold til familie.
- For meg er familien viktigst, sier Aspeli. Hun mener det å ha eget gir henne mulighet til å være fleksibel, selv om det er mye arbeid så kan hun styre og fordele tiden som hun vil.

Framtidsdrømmer
Alle jentene er fornøyd med responsen de har fått og flere har allerede en stor kundemasse. Guldbrandsen håper på å kunne avvikle sin andre jobb gradvis i takt med flere som ønsker å benytte seg av tilbudet ved tjeneste ved naturmedisin hun bruker. Alle gründerne ser lyst på framtiden til sine bedrifter. Med hjelp fra de rundt seg, og med en brennende gnist på innsiden for det de driver med, skal de fortsette og ikke bare klare seg på markedet.
De skal gjøre det bra.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.