- Jeg ble så grepet da jeg hørte foredraget til Einar Lyngar at jeg straks startet arbeidet med å finne ut hvordan vi på Ikea kan bidra til å hjelpe.

Det sier Jens Listrup (51), sjefen for Ikea Ringsaker til HA.

Torsdag kveld åpnet pensjonert folkehøgskolelærer Einar Lyngar (71) fra Moelv fotoutstilling og holdt foredrag om situasjonen til flyktninger i Libanon - på Ikea i Nydal.

Nå lover Ikea Ringsaker å betale frakten for alt folk kommer med av bruktbart utstyr til Libanon.

GRIPENDE HISTORIE

Einar Lyngar, som har mange års erfaring både fra pressen og folkehøgskolen i Moelv, startet for cirka tre år siden arbeidet med å hjelpe flyktningebarna i Libanon.

To dager etter at TV-nyhetene viste flyktningebarn gå barbeint i snøen - like før jul - sørget Lyngars engasjement for at det var en lastebil på plass med klær i Libanon.

Senere har han og Lions bidratt til utallige lastebiler med klær og utstyr.

Skolebygg og medisinsk utstyr har Lions og Lyngar også sørget for.

Grepet av historien

Jens Listrup inviterte derfor Lyngar og andre til Ikea for å snakke om krisen og få til en innsamling:

- Libanon har over en million syriske flyktninger. Alle er illegale fordi landet ikke har undertegnet flyktningkonvensjoner. Med både IS og Hizbollah i Bekaadalen, der tusener av flyktninger bor sammen i Libanon, er forholdene så ille at mange hjelpeorganisasjoner også har gitt opp å hjelpe. Jeg tenkte at når én mann fra Moelv kan få til noe som virker, så må da også Ikea kunne bidra, sier Listrup.

Han ber folk komme med skolemateriell, musikkinstrument, sportsutstyr, tegnesaker, skriveblokker, kalkulatorer, brukbare laptoper og annet utstyr som kan gi ungene en bedre hverdag:

- Eskene må være godt merket. Vi er gode på logistikk og skal sørge for at alt kommer fram, sier han.

Imponert ildsjel

Einar Lyngar sier til HA at han er rørt over innsatsen til Ikea og takknemlig for de pene ordene fra den lokale Ikea-sjefen:

- Jeg synes det er veldig spesielt at Ikea Ringsaker gjør dette. Ikea er jo ikke et sted man forbinder med å ta opp ting som er konfliktfylte i verden. Det engasjementet de viser er enestående, sier Lyngar.

Etter åtte besøk i flyktningleire i Libanon - resultat kan du se på fotoutstillingen i Ikea-restauranten - sier han det slik til HA:

- Det man ser i Libanon er helt grusomt. Det er 270.000 flyktningebarn bare i Libanon. Fordi alle er der illegalt så må hele 50 prosent av barna jobbe for å gi familien inntekter, sier han og legger til:

- Hver fjerde jente, helt ned i 12 års alder, selges for å gi inntekt til familien sin.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.