Styret på Høgskolen i Lillehammer takker ja til invitasjonen fra Høgskolen i Hedmark om i diskutere en fusjon. Det bestemte høgskolestyret seg for i dagens møte.

Styret, skriver i en pressemelding, at de ber om at det til styremøte 28. september legges fram et forslag til avtale, en såkalt fusjonsplattform mellom Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark. Avtalen skal gi det nødvendige grunnlag for gjennomføringen av en eventuell fusjon mellom partene.

Forhandlingene om utformingen av fusjonsplattformen skal gjennomføres av styrelederne og rektorene ved de to institusjonene. 

forhandlinger før sommeren

Høgskolen i Hedmark gjorde tilsvarende vedtak 9. juni. Styret ønsker å være tett koblet på forhandlingene og det ble besluttet å legge opp til et ekstraordinært styremøte 5. september. 

Dersom det oppnås enighet om innholdet i en fusjonsplattform til styremøtene 28. september, kan styrene ved de to høgskolene vedta å sende en søknad til Kunnskapsdepartementet om å bli fusjonert.

Hvis søknaden aksepteres, vil det fattes vedtak i statsråd i form av en kongelig resolusjon.

Erfaringene fra slike vedtak i sektoren tilsier at dette vedtaket vil si noe om institusjonenes egne ambisjoner for sammenslåingen, ledelsesform (valgt/ansatt rektor) og styresammensetning i en overgangsperiode.

I tillegg vil vedtaket om sammenslåing fastsette navnet på den nye institusjonen.

Universitet

Faglig ligger alt til rette for at høgskolene i Hedmark og Lillehammer sammen kan bli et universitet om fire år. Men først må de bli enige om hvor rektor skal sitte.

Høyskolestyrene ba Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) vurdere mulighetene for at Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer sammen kan få universitetsstatus. Konsulentenes konklusjon er at dette er realistisk innen 2020. Dette årstallet var også målet for prosjekt Innlandsuniversitetet, som strandet tilbake i 2012. Den gang var Høgskolen i Gjøvik en tredje aktør. Konsulentene har tro på at det blir lettere å bli enige når det bare er to skoler som skal fusjonere.

Ny politisk vilje

«Dette forenkler prosessen betraktelig, både hva gjelder geografi og organisering», heter det i NIFU-rapporten.

Konsulentene påpeker videre at det er et mye større politisk trykk for å få høgskolefusjoner nå, enn det var den gang Innlandsuniversitetet var tema, og det gjør noe med de ansattes innstilling til fusjonen. At fordeling av fakulteter og institutter, og ikke minst plassering av rektoratet likevel blir vanskelig, er ikke konsulentene i tvil om.

«Organisasjonsstrukturen vil sannsynligvis komme til å representere den største utfordringen. Spørsmålet om hvor rektoratet skal ligge kan også bli vanskelig å finne svaret på», heter det i rapporten.

Milepæl i september

Jørgen Klein, som er prorektor forskning ved Høgskolen i Hedmark, opplyser at plasseringen av rektor tidligst kan skje 28. september.

– Hvis begge styrene beslutter å gå videre, og innlede forhandlinger, skal det utarbeides en fusjonsplattform, som skal styrebehandles 28. september, opplyser Klein.

Han forklarer at det ikke er noe krav om at rektors plasseringskal være avklart allerede i fusjonsplattformen, men det beste er å finne svaret på dette tidlig.

Fusjon 1. januar 2017

– Fusjonsplattformen skal inneholde organisasjonsmodell, altså om det er tilsatt rektor og ekstern styreleder, som nå, samt styresammensetning. Navnet på den nye høgskolen må også være på plass i september, sier Klein.

Hvis prosessen går på skinner, blir det sendt en søknad til Kunnskapsdepartementet om å fusjonere. Blir den innvilget, kan en fusjonert høgskole være i drift allerede fra 1. januar 2017.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.