Gåsbu er stedet for den som jakter på oppkjørte skiløyper på natursnø. Helge har klargjort åtte kilometer, fra Gåsbu og inn til Stenseterbekken.

– Og oppom til Stenfjellhytta, legger han til.

I går ble hans nye «kontor» presentert. En ny løypemaskin. Til 2,2 millioner.

– Den gamle maskinen begynte å bli godt brukt, sier Helge Kartomten, som er kjent av alle som bruker løypenettet på Hedmarksvidda.

– Bedre komfort for meg, og den er mer miljøvennlig, sier Helge om maskinen.

Nå lager han spor på natursnø takket være noen centimeter som kom i november, som frøs til is, og som i dag er en ypperlig såle for det lille av nysnø som har landet.

Les også: Langrennernes "Karl Johan" - 5,6 kilometer motbakke

Lite snø

Normalt er han i gang med å løypelegge 160 kilometer med skispor på denne tiden av året.

– Har du opplevd så lite snø på denne tida av året?

Han drar litt på det, og sier han husker et år hvor snøen kom så sent som de aller første dagene i januar.

Den nye maskinen er den femte i rekken, de må byttes ut sånn cirka hvert femte år. Jørn Haakensveen, idrettskonsulent i Hamar kommune og daglig leder i Hedmarken Turistløyper trakk i går spesielt fram bidragsyter Sparebanken Hedmark og takket Morten Kåshagen for 250.000 kroner i bidrag til løypemaskinen.

Gratis bruk

– Løypenettet er viktig for oss, jeg er rimelig sikker på at dette er det største aktivitetsanlegget på Hedmarken, sa Haakensveen.

– Helge kjører opp cirka 160 kilometer løype, men husk at vårt løypenett kobles på andre nett – og totalt utgjør dette noe slik som 250 kilometer, sa Jørn Haakensveen.

Han viste også til at kvaliteten er på aller øverste nivå:

– Jeg trekker fortsatt fram en større artikkel i Dagens Næringsliv som viste at dette er en av Norges ti beste langrennsdestinasjoner.

I dag er det gratis å benytte løypenettet, og Jørn Haakensveen sa i går at det aldri vil bli aktuelt å sette opp en bom i løypa. Han fortalte samtidig at det er anledning til å bidra økonomisk for brukerne, og at det i fjor kom inn 30.000 kroner.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00