Statssekretær Grete Ellingsen i kommunal- og moderniseringsdepartementet besøkte det felles fylkestingsmøtet til Hedmark og Oppland, med følgende budskap:

- Stortingsflertallet har sagt at det skal bli færre regioner. Det vi ønsker er regioner eller enda større fylker som tar større ansvar for samfunnsutviklingen. Større regioner legger grunnlaget for større oppgaver og større roller.

Statssekretæren viste fram kartet over amtsgrensene fra 1866, og poengterte at dagens fylkesgrenser har vært så og si uendret siden midten av 1800-tallet. 

- Norge er moden for en regionreform, sier Ellingsen.

KUN INNLANDSALTERNATIVET

Spørsmålet er om fylkespolitikerne i Innlandet er klar for reform? Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap) i Hedmark og fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i Oppland har tatt nabopraten, både med hverandre, og med Buskerud, Akershus og Østfold. De tre sistnevnte fylkene har ikke ytret interesse for et samarbeid med Innlandet.

- Da står vi igjen med Innlandsalternativet. Det er ikke et dårlig alternativ, og det er godt å ha et konkret alternativ, men vil en sammenslåing være en merverdi ut over det samarbeidet vi har i dag, spør Hagen.

Fylkesordføreren i Oppland har ikke funnet mange nye argumenter for sammenslåing i stortingsmeldingen om de nye folkevalgte regionene.

- Det ligger ikke mange nye oppgaver i meldinga, så vi har ikke fått en dytt i den prosessen, men vi skal gå videre, og se om det er noe å hente på sammenslåing, sier Hagen.

MØTE I JUNI

Begge de to fylkestingene skal i sitt juni-møte legge fram en bestilling over hva som skal utredes, slik at de får kunnskap nok til å ta et valg, for eller imot sammenslåing mot slutten av 2016.

- Her er det noen ting som henger sammen: hvor mange og store kommunene det blir, er et poeng. Hva Stortinget mener om oppgaver til de nye regionene, det må vi ha avklart, sier Sveen, som understreker at en fragmentering av Hedmark er en lite ønskelig løsning, sett fra hans ståsted.

Da møtelederne åpnet for en begrenset debatt om sammenslåingsprosessen, var flere Høyre-representanter kritiske til den skeptiske og tilbakelente holdningen til Ap- og Sp-ledelsen i begge fylker.

SPEILBILDE AV HEDMARK

- For en tilbakemelding til noen som vil noe, fra noen som ikke vil noen ting. Vi må kreve oppgaver, ikke bare lene oss tilbake, og si nei takk, sier Karianne Gjønnes (H) fra Oppland.

Partifelle Rune Øygarden i Hedmark går heljertet inn for en sammenslåing av Hedmark og Oppland, når flertallet på Stortinget ikke ville legge ned fylkeskommunen som forvaltningsorgan.

- Vi har datet en del. Vi har møttes mange ganger, og har mange felles grensesnitt. Oppland er nesten som å se sitt eget speilbilde. Hvis ett fylke slår seg sammen med ett, blir 1 pluss 1 mer enn 2, det er jeg helt sikker på, og den vi bør godblunke til, det er Oppland, mener Øygarden. 


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.