- Løten-politikken trenger mer «luft i luka», fastslår Høyres Anders Bronken.

I den ferske meningsmålingen Sentio har utført for HA, står Arbeiderpartiet fortsatt fjellstøtt med sitt flertall i kommunestyret (se grafikk).

Målingen viser at Ap, dersom det var kommunevalg i dag, ville øke sin representasjon i kommunestyret fra 13 til 15 mandater. I de store prinsipielle sakene, der en samlet opposisjon er uenige med flertallet, får Ap viljen sin uten å måtte samarbeide. Siste eksempel på det er fotgjengerundergangen under Rørosbanen, som blir vedtatt bygget når kommunestyret samles onsdag neste uke. Forrige ukes formannskap viste at det er den vegen det bikker - igjen.

- Ikke sunt med enevelde

- Selv om målingen viser at Ap har flertall fortsatt, håper vi selvfølgelig ennå å dra Ap under 50 prosents oppslutning før valget. Det er ikke sunt at ett parti har makten alene, mener jeg, og politikken i Løten har godt av at flere må samarbeide. Ikke bare at diskusjonen går bredt, men at vi får større politisk bredde også i vedtakene, sier Marte Larsen Tønseth (Sp), som denne uka ble innstilt på førsteplass av Løten Sps nominasjonskomité.

Hun sitter også i dag som en av fire Sp-ere i kommunestyret, og har fått føle på Aps enevelde i mange viktige saker. Senterpartiet øker sin oppslutning med nesten to prosentpoeng fra forrige måling i september 2014.- Det er hyggelig. Vårt fokus er å holde på politikken vår og stå på grunnpilarene. Jeg håper vårt tydelige standpunkt i saken om fotgjengerundergangen har bidratt til framgangen den siste målingen viser. Ap-veldet skaper en del frustrasjon, og jeg føler ikke alltid at det gjenspeiles i vedtak at jeg er folkevalgt, sier Tønseth.

- Trenger næringslivsløft

Anders Bronken (H) er enig i at flertallet trenger å skiftes ut med et bredere samarbeid. Han håper Høyres arbeid for å løfte det private næringslivet skal kapre flere velgere - og gjerne fra Ap - før høstens kommunevalg.

- Løten er blant de ti dårligste kommunene i landet på oversikten over private arbeidsplasser sammenlignet med offentlige. Vi vil gå for spenstigere løsninger for å løfte næringslivet, og jeg håper løtensokningene ser at vi trenger utvikling - spesielt hvis vi skal unngå kommunesammenslåing, påpeker han.

Brede løsninger

Ap på sin side mener det er bredde i vedtakene også i dag, og frykter ikke at det blir kjedelig å styre med to ekstra mandater.

- Jeg har tro på at vi finner brede politiske løsninger, og mener vi ofte er forente om vegvalgene. Vi snakker oss ofte fram til løsninger et stort flertall kan gå for, sier ordfører Bente Elin Lilleøkseth, som igjen er Aps ordførerkandidat.Leder Anne Lena Brustad Dragsten i Løten Ap synes det er fint at mange partier er representert.- Andre synspunkter er alltid fruktbart selv om vi har flertall. Flere meninger gir flere gode ideer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.