Og Buchardt gir tidligere helseminister Sylvia Brustad mye av æren for norske kreftpasienter får et enda bedre behandlingstilbud.

– Ja, uten Sylvia som døråpner i byråkratiet hadde ikke dette gått. Sylvia har med sin erfaring loset oss gjennom det politiske landskapet. For 10 år siden var jeg selv kreftpasient ved Radiumhospitalet. Jeg var enestående fornøyd med behandlingen jeg fikk. Men jeg erfarte at Norges ledende kreftsykehus måtte moderniseres. Jeg fikk med meg Aker-sjef Øyvind Eriksen og Sylvia Brustad i stiftelsen Radiumhospitalets Venner, forteller Buchardt.

Vil bygge selv

I årene som fulgte ledet Buchardt et samspill med 21 deltakere fra Oslo universitetssykehus (OUS) med tanke på en ved videreutvikling av Radiumhospitalet.

– 21. august i fjor la vi i stiftelsen fram et tilbud til OUS, der vi tilbød oss å bygge et nytt klinikkbygg å leie det ut til OUS. Og i januar vedtok styret i OUS at det ønsker et nytt klinikkbygg. Det er dette vedtaket som skal behandles i styret i Helse Sør-Øst i Hamar i morgen, sier Arthur Buchardt til HA.

Han føler seg sikker på at Helse Sør-Øst vil vedta bygging av nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet i morgen.

To modeller

Dermed haler trioen Buchardt, Eriksen og Brustad i land sin første seier på vegne av de kreftsyke.

– Deretter blir det et spørsmål om hvem og hvordan klinikken skal bygges. Vårt anbud er på halvannen milliard kroner. Dersom Helse Sør-Øst og regjeringen velger et såkalt offentlig ideelt samarbeid, er stiftelsen Radiumhospitalets Venner klare til å bygge.

Den andre modellen er at det offentlige selv bygger. Men fordelen med et offentlig ideelt samarbeid er at sykehuset blir raskere ferdigstilt – trolig to år tidligere. Det blir billigere og minst like godt. Det blir heller ingen overskridelser økonomisk. Dersom vi får bygge og leie ut vil det være gunstig for samfunnet og for pasientene, mener Buchardt.

Overskudd til kreft

Buchardt poengterer at det offentlige når som helst kan overta klinikken og etter 25 år helt gratis.

– Eventuelle overskudd vil stiftelsen, dersom vi skal eie bygget, pløye tilbake til Kreftforeningen, sier Arthur Buchardt til HA -som feirer dagen i Helsinki.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.