Flyktningsjef René Gregor kom med uttalelser som har vakt oppsikt i lørdagsreportasjen i HA sist lørdag.

Der kommer det fram at flyktningsjefen er bekymret over kommunestyrets vedtak om å bosette 75 flyktninger årlig, pluss familiegjenforening. Han summerer det totale antallet da til 200.

Når staten kommer med en tilleggsanmodning, frykter Gregor at det totale antallet kan bli 400.

Stort hjerte, liten innsikt?

Videre uttalte Gregor at mange politikere har et stort hjerte, men mangler innsikt.

Det var SV-politiker Inger Haug som i kommunestyret 30. september foreslo å sette rådmannens innstilling til side om å bosette 75 inkludert familiegjenforening, og bosette 75 pluss familiegjenforening.

Haug fikk enstemmig tilslutning til sitt forslag.

Feil rolleforståelse

– Jeg reagerer på at kommunens administrasjon sier at politikerne ikke vet hva de gjør, sier Haug.

– Dette er feil rolleforståelse. Politikere fatter vedtak, og det er administrasjonens jobb å sette dem ut i livet, sier Haug.

Hun reagerer også på hvordan Gregors summerer antallet bosatte til 400. Kommunestyret er forespeilet at familiegjenforening utgjør cirka 40 prosent i tillegg til de som bosettes.

– Som fagperson reagerer jeg på en slik omgang med tall. Særlig i sårbare tider må alle vi som ytrer oss være ekstremt klare, sier Haug.

Muslimer og øl

I det samme intervjuet sier Gregor at flyktninger må få aktivitetsplikt, og at «en muslim kan ikke si nei til en jobb på Kiwi fordi han ikke drikker øl» og at «mange flyktninger har en feil oppfatning av at pengene spys ut at minibankene i verdens rikeste land.»

– Jeg er ikke imot at det skal formidles krav, men jeg reagerer på retorikken. Jeg ønsker en retorikk som ikke bidrar til å skape fremmedfrykt, sier Haug.

Ordfører Einar Busterud sier at han setter pris på en tydelig administrasjon, men at måten det skjer på her, er utfordringen.

HA har forelagt kritikken for René Gregor, som ikke vil kommentere den.

Uheldige formuleringer

– Hans måte å uttale seg på, var uklok, sier Gudbjørgsrud til HA.

Han understreker at administrasjonen forholder seg til det fattede vedtaket, og sier at kommunen vil oppfylle det bosettingstallet som er vedtatt.

Uttalelsene får ingen konsekvenser for flyktningsjefen.

– Folk får si meningen sin. Kommunens holdning er at vi skal få til dette, sier Gudbjørgsrud.

Mens Hamar har akseptert et mottak på 75 flyktninger pluss familiegjenforeninger, har nabokommunen Ringsaker kun sagt ja til 64, men det inkluderer familiegjenforeninger.

– Hamar tar et stort ansvar, og jeg synes kommuner rundt oss bør ta et større ansvar. Nasjonalt bør det ses på hele bosettingsmodellen, som i dag er basert på frivillighet, mener rådmannen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.