• Har tatt grep: Einar Busterud og Knut Fangberget studerer meningsmålingen som viser at opposisjonen er i framgang.FOTO: Stian F. Steinsvik

– Vi er på riktig veg nå, sier Einar Busterud. 

Nå har han all grunn til å smile.

Før han lanserte sitt comeback, var By- og bygdelista helt nede i knestående. De lå så lavt som 8,9 prosent på en meningsmåling utført for HA.

Siden har partiet bygget seg opp, og i dagens måling bryter de for første gangen siden comebacket 20 prosent-grensen.

Det som også gir Busterud grunn til å være fornøyd, er at samtlige partier i opposisjon i Hamar opplever framgang, og at samtlige partier som støtter dagens regime, går tilbake sammenlignet med forrige måling i februar.

SI DIN MENING: Tror du Einar Busterud og BBL vinner valget i september? 

Venstre fjerde størst

Høyre går opp solide 2,5 prosentpoeng og havner på 18,5. Venstre går opp 1,1 prosentpoeng og ender på 6,5 prosent. Venstre beholder dermed posisjonen som Hamars fjerde største parti. Samtidig opplever Frp endelig litt framgang og går opp 0,9 prosentpoeng og havner på 4,1.

Og dermed ligger det an til regimeskifte med Busterud som ordfører igjen.Hadde målingen vår vært valgresultatet til høsten, hadde de fire partiene i dagens opposisjon endt opp med 20 av de 39 kommunestyrerepresentantene og dermed sikret seg flertall med minst mulig margin. Dette har ikke skjedd siden forrige gang Busterud satt i manesjen og var kongen på haugen.

Vil felle Aspeli

Men tallenes tale viser hvor utrolig jevnt det er og hvor lite som skal til før Arbeiderpartiet igjen havner i førersetet.

Nå vil ingen av partiene si høyt foreløpig at de ville inngått et blokksamarbeid, men flere kilder fra opposisjonen forteller til HA det er helt utenkelig at de ikke vil felle Morten Aspeli og Arbeiderpartiet om de får sjansen. Vi får også opplyst at partiene til høsten trolig vil gå offisielt ut og gi en garanti for at en stemme på dem er en stemme for et ordførerskifte.Hamar-valget til høsten inneholder dermed to spenningsmomenter: For det første hvem som blir størst av blokkene. Deretter hvem som eventuelt får ordførerkjede dersom det blir regimeskifte.

Trolig blir det helt avgjørende hvem som da blir størst av Høyre og BBL. Får opposisjonen flertall, vil sannsynligvis ordførerjobben gå til den som får høyest oppslutning av Høyre og BBL.

Knut Fangberget i Høyre er i så måte ikke helt fornøyd med 18,5 prosent.

– Vi satser på å få 22–23 prosent, sier Fangberget.

Fornøyd Aspeli

Den sittende Ap-ordføreren ble ikke nedtrykt til tross for at målingen viser at han mister det flertallet koalisjon har i Hamar nå.

– Det er 91 dager igjen til valget. Målingen viser en solid stabilitet for Arbeiderpartiets del. Nå har valgkampen begynt, og vi har 44 motiverte listekandidater som vil få fram hva de er opptatt av. Nå skal vi kjøre på for å vise hva vi står for, sier Aspeli.

Han ønsker ikke å uttale seg om framgangen til opposisjonen.

– Vi har bestemt oss for at vi kun skal snakke om vår egen politikk. Vi skal bruke alle krefter til å få fram vår politikk. Jeg er optimistisk foran høstens valg og synes denne målingen gir oss et veldig godt utgangspunkt, sier Aspeli.

Ap går ned 1,6 prosentpoeng, men scorer fortsatt bedre enn hva de gjorde i valget i 2011. Problemet til Aspeli er at småpartiene svikter. Blant annet SV som scorer rekordlave 2,3 prosent og snart er utradert i Hamar.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00