Onsdag formiddag la rådmann i Hamar, Bjørn Gudbjørgsrud, fram forslaget til budsjett for 2016. Det blir et stramt budsjett der det skal kuttes 50 millioner kroner. Her er det viktigste kuttene i budsjettet for 2016.

Grunnskole

Det er lagt inn 3,5 millioner i effektiviseringstiltak for grunnskolen i 2016. Postene som tar det meste her er to millioner ned i generell effektivisering, samt at inntektene til selvkost av SFO øker med 730.000 kroner. 

Samtidig er det satt av 300.000 til ekstra naturfagstime for elever fra 5.-7. trinn. 

Barnehage

I barnehagene er det lagt opp til et kutt på 10,7 millioner kroner.

Kommunensparer to millioner i reduserte pensjonskostnader i private barnehager. Innsparingene her skal brukes til å øke det fleksible barnehageopptaket. 

To millioner skal også spares på å begrense inntaket i henhold til hvem som har rett på barnehageplass. Alle som fyller ett år før 1. september har rett på barnehageplass. Suppleringsinntaket utover det vil bli begrenset, og det vil innebære nedleggelse av avdelinger og nedbemanning fra 01.08.2016.

I tillegg spares det 3,4 millioner på at Storhamar barnehage ble lagt ned tidligere i år. 

Helse og omsorg

Innen helse og omsorg er det lagt opp til effektiviseringstiltak på 6 millioner kroner. Av disse seks millionene skal 2,75 millioner komme fra reduksjon av antall leiligheter på Kåtorp bo- og aktivitetssenter. Det er foreslått å redusere med 12 leiligheter. 

De resterende 3,25 millionene som skal kuttes er satt opp under punktene "økt krav til effektivisering" og "generell effektivisering". Blant annet skal det kuttes 5,5 årsverk på hjemmehjelp og hjemmebasert omsorg. Det er foreslått at 700.000 kroner skal spares ved å innføre ubetalt spisepause der det er mulig i forhold til bemanning. 

Kultur og frivillighet

Innen kultur og frivillighet skal det kuttes 1,15 millioner kroner. Rådmannen foreslår at hele dette beløpet skal spares ved å redusere tilskudd, samt effektivisering av kultur. Blant annet skal det spares ved reduksjon av idretts- og friluftsformål, reduksjon i kulturskolen og ordningen tilskudd til nærmiljøtiltak avvikles. Faste overføringer til Utvandrermuseet avvikles, og overføringene til Pilegrimssenteret reduseres. 

Familie og levekår

I familie og levekår skal det utgiftene kuttes med omtrent 8,7 millioner kroner. Her er det NAV som vil merke de største kuttene. Fem millioner av kuttene innen denne sektoren er satt til effektivisering av NAV. Som en av de spesielle utfordringene i 2016 er det satt opp å redusere utgiftene til økonomisk sosialhjelp og varigheten på stønadslengden. 

1,35 millioner skal også kuttes ved reduserte årsverk i forbindelse med omorganisering. 

Plan, miljø og teknisk

Denne sektoren har effektiviseringstiltak for nesten 4,4 millioner i budsjettet for 2016. Den største reduksjonen her blir redusert lønns- og KLP-kompensasjon. Denne posten er på to millioner. 

Ellers skal parkeringsinntektene økes med 300.000 kroner, og redusert bemanning på parkering skal spare 600.000 kroner. 

Rådmannens stab

Utgiftene til rådmannens stab skal reduseres med 10 %. Dette tilsvarer 2,5 millioner kroner. Blant annet skal dette spares ved å kutte 1,5 årsverk, samt å redusere utviklingsmidlene med 800.000 kroner.

Les også
NYHET Se her hvor det skjer.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.