«At en skakkjørt kommuneøkonomi skal gå utover de aller minste er etter min mening både uhørt og uakseptabelt», skrev småbarnsmoren Camilla M. Bjerke Jevanord i sitt innlegg i Hamar Arbeiderblad i vår. Det var nok til at det fortsatt ulmer, bare få dager før valget.

Hamars politikere ble i går igjen utfordret på saken, da Utdanningsforbundet Hamar arrangerte debattmøte om barn og unges oppvekstvilkår.

Snu steiner

«Snu flere steiner», var en god, gammel oppskrift som ble foreslått – og som de fleste av politikerne på scenen nikket til.

– Snu hver stein, men det er ikke sikkert løsningen finnes på undersiden eller oversiden – men på sidene, foreslo Jan Oreld (Pensjonistpartiet) – til humring i salen.

Venstres Stig Vaagan foreslo å reversere saken om lekeplass i Strandgateparken, sjekke om eiendom kunne selges – og/eller: «vi må prøve å finne mer penger.»

- Enig, vi må lete etter tiltak, sa Sigurd Arnekleiv Bækkelund (SV).

Einar Busterud (BBL) mente at man nå måtte se på hele barnehagestrukturen; finne en løsning med større og mer moderne barnehager – og Gro Elisabeth Bråten (H) sa at partiet tidligere hadde foreslått å styrke driften av barnehagene med fem millioner.

– Vi må være ærlige. Ingen her har mer penger enn noen andre. Alle vil merke den økonomiske kuren vi må gjennom, sa Einar Busterud (BBL).

Utdanningsforbundet hadde på forhånd sendt politikerne en rekke spørsmål de ønsket svar på, og de aller fleste spørsmål ble besvart på en måte som gagnet både barn og unge.

Ja til framtiden

Katrine Aalstad (MDG) oppsummerte spørsmålene og svarene slik:

– Ingen vil svare nei på disse spørsmålene, men vi er ikke i en økonomisk situasjon at vi kan gjøre det (svare ja. red.anm.).

Alle ville de, politikerne, fortsatt holde på Hamars slagord, «Barn og unge først» – og enigheten var stor om at Hamar har gode oppvekstvilkåt for barn og unge, at framtiden måtte sikres på beste måte – men så var det disse pengene, da...

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00