• REDD: Hazem M. Alfarra.
  • RAMMET: Et lite barn gråter over at en venn er såret i granatregnet over Khan Younis.

Hazem M. Alfarra, godt kjent av vennskapsforeningen for Hamar og Khan Yuonis, jobber til daglig i byen som hver dag opplever et regn av granater fra israelske stridsvogner rundt byen.

- Folk i byen er livredde. De frykter nye angrep hver dag, og nå når bakkestyrker er inne på Gazastripen frykter de hva som kommer til å skje i dag, i morgen, i dagene som kommer. Mange frykter det kan bli en massaker i byen her, forteller Alfarra til h-a.no.

Mange av innbyggerne i Khan Younis har ikke vært ute av husene sine på mange dager. Mange lurer på hvordan de klarer seg uten vann og matforsyninger.

- De lever i husene sine, de som fortsatt har et hus, og de klarer seg, men det er klart at krigen allerede setter sterke spor etter seg, sier Alfarra.

Han tør heller ikke bevege seg mye utenfor kontoret sitt i byen, men noen bilder har han tatt og sendt dem til Hamar Arbeiderblad. Det er bilder som gjør et sterkt inntrykk, og som klart og tydelig viser hva befolkningen i Hamars vennskapsby gjennomgår nå om dage.

Natt til fredag ble en hel familie utryddet i Khan Younis. Nå varsler israelerne at de vil trappe opp krigen på Gazastripen. Det vil ganske sikkert ramme befolkningen i Khan Younis, byen som huser hovedkvarteret til Hamas.  

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han har bedt militæret gjøre seg klar for en eventuell «betydelig opptrapping» av offensiven på Gazastripen.

– Militæret forbereder seg i henhold til dette, sier Netanyahu ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Familie utryddet

Minst 20 palestinere skal ha blitt drept i israelske angrep på Gazastripen natt til fredag, blant dem en fem måneder gammel baby, ifølge palestinske helsemyndigheter

Ifølge en talsmann for det palestinske helsevesenet på Gazastripen, Ashraf al-Qudra, ble babyen drept i stridsvognangrep mot byen Rafah helt sør på Gazastripen.

I morgentimene fredag ble fire medlemmer av samme familie drept i et angrep i Khan Younis, mens to ble drept i Beit Hanoun nord på Gazastripen. Minst 20 palestinere ble drept natt til fredag, melder avisa Haaretz, som siterer palestinske helsemyndigheter.

Også én israelsk soldat har mistet livet etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag kveld beordret militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen.

– Helvete på jord

Den norske legen Mads Gilbert beskriver det siste døgnet på Shifa-sykehuset i Gaza by som et helvete på jord.

Sykehuset har fått inn over 100 sårede det siste døgnet, halvparten kvinner og barn, forteller han til NTB.

– Det startet i går ettermiddag med at nye gruppe barn ble beskutt. I går var det fem barn som lekte på et hustak i et område av Gaza by som heter Sabra. En drone fyrte av en eller to raketter. Vi fikk inn alle de fem barna, som var søsken og søskenbarn. Tre var de døde da de kom, to hadde livstruende skader og ble operert. De ligger på intensivavdelingen nå, forteller Gilbert.

Advarer Israel

Hamas-leder Khaled Meshaal sier at den israelske bakkeoffensiven på Gazastripen er dømt til å mislykkes.

– Det okkupantmakten Israel ikke har greid å oppnå ved å angripe fra lufta og sjøen, kommer de heller ikke til å oppnå med en bakkeoffensiv. De er dømt til å mislykkes, sier Meshaal, som lever i eksil i Qatar.

Også en talsmann for Hamas på Gazastripen, Sami Abu Zuhri, advarte torsdag Israel mot følgene av å rykke inn på bakken.

– Israel skal få betale en høy pris. Vi er rede til konfrontasjon, sa han.

Palestinernes president Mahmud Abbas krever at Israel stanser bakkeoffensiven.

–  Israel må stanse bakkeoffensiven på Gazastripen. Denne operasjonen vil bare lede til ytterligere blodsutgytelse og komplisere situasjonen og forsøkene på å få slutt på aggresjonen, sier Abbas til det egyptiske nyhetsbyrået MENA.

Fordømmer offensiven

Egypt, som de siste dagene har jobbet for å få på plass en våpenhvile, fordømmer Israels bakkeoffensiv på Gazastripen.

– Egypt fordømmer den israelske opptrappingen i Gaza og ber israelerne styre seg ettersom flyangrepene og bakkeoperasjonen bare er egnet til å forverre situasjonen og ikke vil bidra til Israels sikkerhet, heter det i en kunngjøring fra egyptisk UD.

USAs utenriksminister John Kerry forsikret derimot Netanyahu om at Israel fortsatt har USA støtte i kampen mot det Kerry omtaler som «trusler fra terrorister».

Samtidig understreket Kerry viktigheten av å hindre ytterligere opptrapping av konflikten.

–  Kerry gjentok vår bekymring for sivilbefolkningens sikkerhet på begge sider og viktigheten av å gjøre alt for å forhindre sivile tap, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Over 250 drept

I alt 258 palestinere er drept i løpet av de elleve dagene som har gått siden Israel innledet sin militæroffensiv, nærmere 80 prosent av dem sivile. Hver femte som er drept har vært mindreårig, og av de rundt 1.800 som er såret i angrepene, er over 500 barn.

To israelere er på samme tid drept, den ene en sivil som ble drept i et rakettangrep inne i Israel, mens den andre var en soldat som ble drept på Gazastripen natt til fredag. (©NTB)

Følg direkterapport her:

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.