Det er en økning på 5.700 kroner i festeavgift over natta, uten forvarsel.

Bjønnåsen hytteområde i Ringsaker består i dag av om lag 430 hytter hvor ingen har innlagt vann eller strøm. I tillegg til festeavgift betaler hver hytteeier årlige kommunale avgifter og bompenger for å komme seg inn til hytta.

nye regler

Å gå fra 1.100 kroner til 6.800 kroner er en prisøkning på 518 prosent. Anne Marie Braastad har eid hytta på Bjønnåsen i 60 år. Hun ble både sjokkert og forbanna da hun åpnet regningen fra Pihl, sier hun.

– Jeg ble stum, sjokkert og veldig irritert da jeg åpnet regningen. I 1956 betalte jeg 25 kroner i festeavgift for hytta. I 1996 steg prisen til 310 kroner, og i 2006 til 1.100 kroner. Jeg har godtatt prisøkningen som har vært fram til nå, men å gå fra å betale 1.100 kroner til 6.800 kroner synes jeg er brutalt, sier 92-åringen.

I juni fikk Braastad brev fra Pihl med begrunnelse for den skyhøye prisøkningen. Tomta til Anne Marie er på en dekar. Tomteverdien for en dekar på Bjønnåsen er satt til 340.000 kroner. Med denne tomteverdien blir Braastads nye festeavgift på 6.800 kroner.

– Festekontrakten mi gikk ut i juni, og etter endring i tomtefesteloven tar de nå betalt for to prosent av det de mener tomta er verdt. Den nye festekontrakten har ingen tidsbegrensning slik kontrakten har hatt tidligere, sier den fortvilte hytteeieren.

flere reagerer

HA har vært i kontakt med flere hytteeiere som forteller at de er sjokkerte over den brutale prisøkningen på festeavgiften på Bjønnåsen.

– Pihl AS og Furnes Almenning eier tomtene på hver sin side av Åsta ved Bjønnåsbrua. For meg virker det som at Pihl skrudde opp prisen etter at de gikk fra å være et samvirke til å være et AS. De jeg har snakket med som har hytte i Furnes Almenning, betaler ikke mye over tusenlappen for festeavgift, forteller Braastad.

frykter økning

På Sjusjøen har hytteeierne festeavgift på mellom 9.000 og 13.000 kroner.

– Det er forskjell på Sjusjøen og Bjønnåsen. Der har de butikk, strøm og vann. De har langt flere goder enn oss på Bjønnåsen. Derfor synes jeg også at det er urimelig at vi skal betale nesten like mye som hytteeierne på Sjusjøen. Før dro gjerne folk på hytta dersom de ikke hadde råd til å dra andre steder, men nå begynner det virkelig å bli dyrt å ha hytte i fjellet, sier Braastad.

Nå frykter hun Pihl vil legge på enda mer i årene framover.

– De kan jo ikke øke festeavgiften hvert år. Nå som kontrakten ikke har noen tidsbegrensning, kan de jo legge på 200 kroner hvert år. Da jeg kontaktet Pihl, fikk jeg beskjed om at 9.000 kroner var maks i festeavgift på Bjønnåsen. Det er mye penger, hvert fall hvis man bor alene slik som meg, sier Braastad.

Den spreke 92-åringen reiser på hytta så ofte som mulig.

– Jeg er veldig glad i å være på fjellet og betaler festeavgift med glede, men et sted går grensen. Jeg godtar en mellomting mellom 1.100 og 6.800 kroner, men ikke så mye som det er nå, sier Braastad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00