Av de fire tiltalte er tre fra Brumunddal, og én fra Ottestad. Fornærmede har både ADHD og Aspergers syndrom, og beskrives i dommen som en særlig sårbar gutt som er lett å lede. Hans kognitive alder er satt til 16 år, til tross for at han er 23.

Skulle tas

Det var 30. juni i fjor at autisten to ganger i løpet av samme dag fikk regelrett juling. 23-åringen skulle tilsynelatende "tas" fordi noen yngre jenter hadde fortalt at han hadde fulgt etter dem og prøvd seg på dem. Alle de tiltalte skal ha kjent til denne «planen». Ifølge dommen skjedde volden helt uprovosert, og den anses å ha karakter av ren mishandling.

Rundjult ved gokart senteret

Fornærmede ante fred og ingen fare da han først møtte en av de tiltalte ved Miljøhuset i Brumunddal. De gikk sammen til Mølla hvor de møtte de tre andre, og sammen gikk alle fem til Gokart-senteret, hvor en av dem plutselig dyttet 23-åringen av sykkelen, for deretter å banke løs på ham. Ifølge dommen er det snakk om gjentatte knyttneveslag mot ansiktet og hodet, og ellers på kroppen, før han ble sparket i ryggen og beina. En annen av de tiltalte slo fornærmede i beina med sin egen krykke. Da han omsider kom seg på beina igjen, skal han ha blitt slått rett ned i bakken igjen, før han fikk nok et slag mot hodet. Etterpå overtok en tredjemann som fortsatte å denge løs på fornærmede med slag med knyttet neve og spark. Volden pågikk i 15-20 minutter, og fornærmede gråt og var svært redd.

Banket igjen ved Europris

23-åringen kom seg til slutt unna, men de tiltalte ville «ta han mer». En av dem ringte fornærmede og ba han møte dem ved Kiwi/Europris i Brumunddal for å "snakke ut", noe han gikk med på da de lovte å ikke banke han mer. Da 23-åringen kom dit ble han fratatt sykkelen sin, før to av dem igjen begynte å sparke og slå ham. Volden skal ha vært enda mer voldsom nå enn tidligere på dagen. I følge en av forklaringen skal fornærmedes arm også ha blitt vridd og forsøkt brukket.

Spark mot underlivet

Da fornærmede igjen klarte å komme seg unna, tok to av de tiltalte lufta ut av dekkene på sykkelen hans, slik at han måtte gå. En av de tiltalte, som hadde stått et stykke unna, dyttet imidlertid fornærmede tilbake til to av de andre, som igjen begynte å slå og sparke ham. Blant annet fikk 23-åringen minst ett spark mot underlivet. Også denne gangen varte mishandlingen i 15-20 minutter.

truet

Mobilen til fornærmede ble også knekt i to. En av de tiltalte sa deretter til 23-åringen at dersom han fortalte dette til noen, så "ville det bli verre neste gang". En annen truet med at han ville bruke kniv om fornærmede fortalte noen om volden.

forringet livskvalitet 

Fornærmede skal ifølge dommen ha fått vesentlig forringet livskvalitet etter disse hendelsene.

- I begynnelsen var han redd hver gang han skulle gå ut. Det går heldigvis bedre nå, sier 23-årigens far til h-a.no.

- …selv er jeg redd for at han skal havne borti noe tilsvarende hver gang han går ut av huset. Jeg føler meg ikke trygg før han er inne igjen om kvelden, fortsetter faren.

Straffen

Alle fire har erkjent straffeskyld helt eller delvis for volden, og dømmes for dette. To av dem dømmes til 75 timers samfunnsstraff som skal gjennomføres i løpet av fem måneder. De to andre dømmes til betinget fengsel i 18 dager.

Tiltaltes unge alder, deres erkjennelser og det faktum at politiet har brukt lang tid på å behandle saken påvirker valg av reaksjonsform og straffens lengde til fordel for de tiltalte. Fordi den ene gjerningsmannen var bare 17 år da dette skjedde i fjor sommer, og at en annen har diagnosen «lettere psykisk utviklingshemmet» slipper de ubetinget fengselsstraff.

To av de tiltalte dømmes for to tilfeller av vold, de to andre for en voldsepisode hver. To dømmes for trusler og motarbeidelse av rettsvesenet, en dømmes for grovt tyveri av penger fra fornærmede,  og en av dem dømmes for å ha knust fornærmedes mobiltelefon. De tiltalte må også betale en oppreising på 30.000 kroner, og erstatning til fornærmede.

- Ingen voldsom straff 

Fornærmedes far synes ikke betinget fengsel og samfunnsstraff er «særlig voldsomt» med tanke på hva de fire tenåringene gjorde mot sønnen hans.

- Denne voldssaken er grov, og jeg er glad for at vi ikke tok saken til Konfliktrådet, men kjørte den i rettssalen. Det viktigste er at guttene har lært, og det skal sies at tre av dem tok oss i hendene og ba oss om unnskyldning da rettssaken var ferdig. Da fikk jeg faktisk litt sympati for dem, sier faren.   

       

 

 

 

 

 

 

     

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.