Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har satt inn støtet mot kommunen før det i det hele tatt er bestemt hvor den nye lekeplassen skal bygges: Foreningen oppfordrer kommunen og dens innbyggere til å henge opp plakater på sin nærmeste lekeplass - som gir forbud mot røyking der barna leker.

«Besteforeldreaksjonen» kalles initiativet, som stammer fra bestemor Janet Sandø i Vestfold. Hun så seg lei på at barnebarna ble plaget av passiv røyk mens de klatret på lekestativene.

Ordføreren positiv

I Løten kan ikke kommunen bestemme at noen lekeplasser skal være røykfrie i dag, men Løtens første kommunale lekeplass er i anmarsj. Det ble før jul kjent at Rotary har fått bevilget en million kroner av Sparebankstiftelsen DNB - for å realisere ideen om en lekeplass til minne om kunstnerlegenden Edvard Munch i sentrum av hjembygda hans. Kommunen er positiv, men det er ikke bestemt hvor lekeplassen skal bygges. Det blir politisk behandlet i løpet av våren. Men at lekeplassen kan bli røykfri, ser ikke ordføreren bort ifra.

- Jeg har lest henvendelsen fra LHL, og synes i utgangspunktet det er en god tanke at barn skal få boltre seg i røykfrie miljøer. Og tiltaket LHL oppfordrer til er verken kostnads- eller tidkrevende heller. Derfor har jeg bedt rådmannen og hans stab om å vurdere LHLs henvendelse i samme momentet som de forbereder en sak om plassering av lekeplassen til politisk behandling, sier ordfører Bente Elin Lilleøkseth til HA.

Mobilisering landet rundt

Oppfordringen fra LHL gjelder for så vidt også velforeninger og andre eiere av lekeplasser. Røyking forbudt-skilt kan bestilles fra foreningen.

- Det var helt naturlig for LHL å støtte dette initiativet, og nå har vi mobilisert våre 260 lokallag og ønsker også at ordførere landet rundt blir med på aksjonen, skriver generalsekretær Frode Jahren i LHL i brevet til Lilleøkseth.

Fra 1. juli i fjor ble røyking forbudt i alle barnehager, grunnskoler og videregående skolers lokaler og uteområder.

- Barn er spesielt sårbare for tobakksrøyk, lungene og immunsystemet deres er ikke ferdig utviklet. Dessuten puster de fortere enn voksne og får dermed i seg mer røyk. Passiv røyking gir økt risiko for blant annet ørebetennelse, luftvegsinfeksjoner og astma, påpeker Jahren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.