- Hvis vi ikke lenger får lov til å ha overvåkingskamera i Hamar sentrum, så mister vi muligheten til å ha «øyne» tett på det som skjer i sentrum. Vi har et stort og landlig distrikt, sier politioverbetjent Audun Fremstad,fungerende stasjonssjef i Hamar.

I likhet med mange andre har han fått med seg Datatilsynets krav:  Datatilsynet krever at overvåkingskameraene i Brumunddal må tas ned av hensyn til personvernet. Datatilsynets leder sa til HA at den saken kan skape presedens. Det kan berøre Hamar.

Voldsmannen overrasket

Politiet har fem kamera i Hamar . De første kom opp i 2007.

Audun Fremstad bruker følgende opplevelse - fra da han selv var vaktleder for politiet i Hamar - som eksempel:

- Via kameraene så jeg at en mann ble slått ned og skadd utenfor Triangelgården. Jeg kunne følge gjerningsmannen mens han løp vekk fra åstedet. Da han kom til Strangata, kunne patruljen pågripe gjerningsmannen, til vedkommendes overraskelse, sier han og legger til:

- Utenfor Triangelgården lå offeret og trengte legehjelp.

Hvorfor HEdmarken?

Til HA mandag uttalte Datatilsynet at man ikke forsto hvorfor det var så stort behov for overvåkuingskamera i småbyer som Hamar og Brumunddal - i motsetnig til byer som Bergen og Tromsø:

- Hvorfor er kamera mer nødvendig her enn andre steder?

- Vi bruker kameraene til å få overblikk over situasjonen. Vi har ikke så mye ressurser at vi kan være alle steder samtidig. Det må være bra hvis vi på denne måten kan redusere uønsket adferd, sier Fremstad.

- Spørsmålet var hvorfor kamera er så viktige akkurat her?

- Kanskje de har bedre mulighet til å patruljere i andre byer? Dette er det vanskelig å svare på, sier Fremstad.

vil lære av hedmarken

Informasjonsmedarbeider Kari Anne Dobloug ved Innlandet politidistrikt i Hamar sier til HA at folk fra andre politidistrikt tar kontakt for å lære av Hamar og Brumunddals bruk av kamera:

- Kameraene i Hamar og Brumunddal har kommet opp i samarbeid mellom kommunene og politiet. Vi har det prinsippielle synspunktet at dette er greit. Nå vil andre høre om våre erfaringer, sier Dobloug til HA.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.