• IKKE SMITTET: Trine Lise Stårvik ble klarert for å jobbe i grisehuset på Gaustad gård. FOTO: OLAV VOLD
  • FOREBYGGER: – En god bieffekt ved å holde MRSA nede er at vi kan holde afrikansk svinepest og andre sykdommer unna fjøsene, sier Gustav Grøholt.

– Ingen skal frykte svinekjøtt fra norske besetninger, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt i Norsvin.

Hittil i år er det ingen MRSA-utbrudd i Norge. Hele 286 svinebesetninger er testet. Grisebonde Olav Vold på Gaustad gård i Ottestad praktiserer i likhet med sine kolleger det svært strenge sikkerhetsregimet mot de skumle, multiresistente stafylokokkbakteriene. Absolutt ingen slippes inn et fjøs uten testing på legekontor.– Vi er livredde for å få smitten inn i fjøsene, levebrødet er truet dersom hele svinebesetningen må saneres etter funn av MRSA, sier Vold.

I 2016 starter fire nye produsenter i Stange opp svineproduksjon. I Ringsaker kommer det opp sju nye grisehus inneværende år. I år skal hele purkebesetningen på Gaustad testes for MRSA i likhet med alle landets besetninger.

Nysgjerrig ordfører

– Under min vikarperiode som ordfører i sommer, ønsket jeg å være med en dag i et grisehus i Stange. Matsikkerhet er utrolig viktig i dag, jeg har stor sans for husdyrbrukerne som setter dyrehelse så høyt, sier fungerende ordfører Trine Lise Stårvik.

At hun måtte klareres så grundig på forhånd for å være i grisehuset hos Olav Vold, tror Stårvik er nytt for flere enn bare henne.

Testen på legekontoret består av en svelg- og spyttprøve samt hudprøve. Fem til ti minutter tar hele konsultasjonen. Etter noen dager fikk Stårvik klarsignal til gårdsbesøk i grisehuset hos Hanne og Olav Vold.

Lav terskel

Grøholt peker på at terskelen for å ta prøver må være lav og det må være enkelt for folk å komme inn på legekontorene for MRSA-test.

– Her hjemme har det vært mennesker som har ført med seg de motstandsdyktige bakteriene. Noen er også smittet ved livdyrsalg fra en smittet besetning. Forskjellen mellom Norge og andre land er at vi har en ekstrem lav antibiotikabruk i vår husdyrproduksjon, sier Grøholt.

Sammen med myndighetene har vi som mål å være helt MRSA-rene. Det er en unik situasjon i verdenssammenheng og gjør at sykehusene får en mye enklere hverdag fordi sannsynligheten for å få inn pasienter med MRSA er mye mindre. MRSA smitter fra dyr til mennesker og omvendt. Dette handler om liv og helse, sier han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.