Den unge ordførerkandidaten vet at hun trolig er svært nær å ta over kontoret til Bente Elin Lilleøkseth (Ap) på Tingberg. I kveld skal hun og Sp i forhandlinger med hele opposisjonen på Rosenlund Park. Målet er å kaste ordfører Lilleøkseth, og for Sp er det ingen andre alternativer enn at Tønseth blir ny ordfører.

- Det er henne eller meg, sier en trøtt, men likevel strålende opplagt ordførerkandidat til HA-TV et halvt døgn etter brakvalget Sp gjorde i Løten.

Arbeiderpartiet gikk kraftig tilbake og står med 11 mandater i kommunestyret, mens Sp stormet fram og doblet både oppslutning og mandater. Nå skal de inn med åtte representanter.

I dette intervjuet snakker Tønseth om

* hvordan hun opplevde jubelresultatet
* seiersmeldingene fra blant andre Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og gammelordfører Martin Skramstad (Sp)
* årsaken til brakvalget
* forhandlingene som kan velte Ap-flertallet, og:
* ordførervervet.

I Løten har en samlet opposisjon lenge vært enige om at det trengs et maktskifte fra Ap-flertallet, og det knyttes stor spenning til hvilken retning vippepartiene SV og MDG vil velge.

Muntlig har Sp mer eller mindre klart et samarbeid med borgerlig side ved Frp, Høyre og Venstre. Det gir dem 12 mandater. Dermed trenger alliansen støtte fra bare ett av de to vippepartiene for å få flertall og ordførerstolen.

Kanskje fortsetter forhandlingene i flere dager, men vi kan også få et svar allerede i kveld. HA er kjent med at også Ap har innkalt til samtaler med flere partier før opposisjonen møtes i kveld.

Det er foreløpig ikke avgjort hvilke navn som tar plass i kommunestyret etter nattens og tirsdagens opptelling.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00