Hamar
I forrige uke var lærere og elever ved Naturskolen ute på Mjøsa for å prøve fiskelykken. I tillegg til at de fikk en del harr og abbor, fikk de noe de ikke har fått før.
- Vi fisket med oter fra land og fra båt ved Legesenteret. På en av harrene oppdaget en elev noe merkelig, nemlig noe som ser ut til å være ei fiskelus, forteller Cathrine Larsson, lærer ved skolen.
Hun sier at verken hun eller skolens spesialist på vann, Håkon Saxrud har sett dette tidligere. Og de har mange fisketurer bak seg på Mjøsa med skolen.
De tok derfor kontakt med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) for å finne ut om det var grunn til bekymring for fisken i Mjøsa. Forskerne i NIVA i Hamar var interessert i funnet, men var ute på oppdrag i felt denne dagen.

- Helt vanlig

Onsdag hadde ikke Naturskolen hørt noe mer ifra NIVA, men en telefon fra HA til NIVA-forsker Atle Rustadbakken demper raskt bekymringen for mjøsfisken.
- Jeg har jobbet mye med fisk og ser fiskelus i Mjøsa stadig vekk. Den er helt vanlig, og spesielt utover sommeren ser vi mye av den, sier han.
Et søk på «Argulus i Mjøsa» på nettet, viser at dette også er noe mjøsørret-fiskerne debatterer og rapporterer om funn av de siste årene.
- Jeg har sett fiskelus på mjøsørret jeg har fått i Brumunda flere ganger, sier Rustadbakken.
Han forteller at lusa henter næring fra fiskens slim og hud, og at den som regel sitter på ryggen og bakover på fisken.
- Er den farlig for fisken?
- Fiskelusa lever i god pakt med fisken. Dette er nok ingen fordel for fisken, men den tilpasser seg det. Det utgjør ingen fare for den, sier Rustadbakken.

prøver å bli kvitt den

Noen ganger kan man observere mjøsørret som hopper.
- Dette kan være for å prøve å bli kvitt fiskelusa, ved å slå den av. Men hoppene kan også skyldes aggresjon i forbindelse med at fisken er gyteklar, sier Rustadbakken. Ifølge Store norske leksikon hører fiskelusa til krepsdyrklassen. Eggene til lusa legges direkte i vann, og klekker til en frittsvømmende larve som må finne en fisk å feste seg på i løpet av to til tre dager.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.