– Det var et enstemmig vedtak om å kjøpe kameraene, og erfaringene er bare gode. Derfor vil vi kjempe for å beholde kameraene.

Det sier Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (45) til HA.

Hun kjøper ikke Datatilsynets argument om at overvåkingskameraene er et uforholdsmessig inngrep i folks rett til et privatliv.

ORDFØRERENS STØTTE

– Datatilsynet skriver at Brumunddal er et for lite sted og at vi har for lite kriminalitet til å forsvare kameraene. Da tenker jeg: Så flott! Og kanskje skyldes dette nettopp kameraene. Brumunddal er et meget trygt sted og slik vil vi ha det fortsatt, sier Ihle Steen.

– Er det farligere i Brumunddal enn Bergen og Tromsø som ikke har så mange kamera?

– Nei. Men dette er et forebyggende tiltak som virker godt. Det ser vi på statistikken, sier hun.

Både ordføreren og lensmannen minner om at kameraene ble satt opp etter en rekke restaurantbranner – og et grovt ran.

Politiets støtte

– Vi vil argumentere for å få beholde kameraene fordi de har bidratt til å hindre kriminalitet, til å oppklare saker og til å gjør Brumunddal tryggere for folk som ferdes ute, sier Ringsaker-lensmann Terje Krogstad (51), og fortsetter slik på telefon i ferien:

– Jeg kan vise til 19 konkrete saker der kameraene har bidratt til å oppklare lovbrudd – og til å forhindre at saker som ellers ville ha blitt henlagt på grunn av manglende bevis har blitt oppklart. Kameraene har også en preventiv effekt, sier Krogstad og legger til:

– Kameraene i Brumunddal er så godt merket at Datatilsynet selv har anbefalt DNB å dra til Brumunddal for å se hvordan slike kamera skal merkes.

STØTTE FRA PUBEN

På ett av Brumunddals utesteder, like under et overvåkingskamera og på motsatt av side av to andre kameraer på torget, traff vi brumunddølene Jan Magne Holter, Kent Vidar Berntsen og Cato Ramfjord lørdag formiddag:

– Slike kamera bidrar til at det blir mindre vold. Kamera er bare bra, sier trioen.

– Noen føler seg overvåket?

– Da bør de først kutte ut Facebook, mobilen og andre ting der du sørger for at du blir «overvåket», sier trioen og legger til:

– Kameraene er et stort pluss. Nå er det tryggere enn før her.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.