Det sier Margot Moum (75) og Inger Harby (85) fra Næroset i Ringsaker til HA.

Sammen med Anne Ragnhild Thørud (se undersak) ble de torsdag ettermiddag reddet ut av storbrannen i det såkalte «Velferdsbygget» i Næroset.

Alle tre ble reddet av tre tilfeldig forbipasserende, som reagerte momentant da de hørte rop om hjelp fra tre kvinner i tredje etasje.

HALT UT MED MAKT

De tre kvinnene var i byggets øverste etasje, der de driver med veving. De er medlemmer av Bygdekvinnelaget, som i mange år har fått låne lokaler gratis i bygget som også er omtalt som «landets største skogskoie», fordi det huset mange tømmerhoggere.

Den siste til å komme seg ut var Inger Harby, som ble regelrett dratt ut av vinduet av Rolf Tiller. Han hadde «stjålet» et par stiger hos Byggmakker på nabotomta.

– Jeg klarte ikke å klatre opp i vinduet selv. Vinduene er ganske høyt over gulvet, sier Harby til HA, og fortsetter:

– Han ganske enkelt røsket meg ut. Da hadde jeg tenkt litt på at jeg måtte se til å komme meg ut, men jeg klarte det ikke uten hjelp. Han dro meg ut og til siden for vinduet. Akkurat det var nok tyngst.

– FLINKE MED KJERRINGER!

Margot Moum fikk vite at hennes redningsmann var Johnny Gregersen da hun var på butikken lørdag. Hun sier at han ga henne beskjed om å plassere føttene på et trinn i stigen:

– Det var ekstra vanskelig for redningsmennene, fordi stigene var akkurat litt for korte, sier hun.

– De karene som reddet oss, opptrådte veldig beroligende. Vi fikk beskjed om å gjøre som de sa. De var gode til å håndtere gamle kjerringer, sier de to.

Hørte alarm – og sjekket

Moum forteller at de ved 16-tiden hørte en alarm i bygget:

– Jeg gikk deretter ned trappene og ut. Jeg gikk en runde rundt hele huset. Deretter var jeg innom mange av gangene og rommene i huset – uten å kjenne røyklukt noe sted. Det luktet litt «eksos», men vi trodde det kom fra lastebiler i nærheten. Da jeg kom inn på veverommet igjen, hadde alarmen stilnet. Derfor trodde vi det var OK å fortsette. Men plutselig kjent vi at det kom røyk. Da var det så tett i gangen at det var helt umulig å komme ut, sier hun.

Kvinnene ber om å få gjentatt følgende beskjed:

– Vi vil igjen takke de tre karene for at de reddet livene våre!

Hoppet til sønnen

Anne Ragnhild Thørud (68) hoppet fra øverste etasje og ned til sønnen som sto på balkongen under.

Anne Ragnhild Thørud ønsker ikke noe mer oppmerksomhet om saken enn dette.

Men hun vil gjerne takke de tre tilfeldig forbipasserende redningsmennene for innsatsen.

En av de tre var tømmerbilsjåfør Leif Sverre Thørud. Torsdag fikk HA opplyst at det var bror Halvor som bidro under redningsaksjonen. Moren forteller imidlertid at det var Leif Sverre som klatret opp på balkongen i byggets andre etasje, der han sto på rekkverket og tok imot moren.

De to andre tilfeldig forbipasserende var Rolf Tiller, som ble intervjuet og omtalt i fredagens HA og deretter i nasjonale medier, og Johnny Gregersen.

– Jeg vil ikke være vanskelig ved ikke å stille opp i avisa, men jeg orker ikke mer nå. Men det er riktig at jeg hoppet. Flere jeg har snakket med etterpå, har ikke trodd at det var mulig. Men sønnen min sa at jeg ikke hadde noe valg, sier Anne Ragnhild Thørud.

Les også
NYHET

Rolf (44) tok to stiger fra Byggmakker og reddet ut tre damer fra det brennende huset.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.