Tidligere i år inviterte Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet norske bedrifter til å søke om å bli medlem av det såkalte klyngeprogrammet. Dette er en samling av noen av de beste og mest kompetente bedriftene i Norge. Hensikten er å bringe sammen aktører som gjennom samarbeid og utveksling av kompetanse kan bidra til økt verdiskapning.

«Dette vil øke tilfanget av ideer til innovasjon og omstilling, utløse og forsterke innovasjonsprosesser, og skape et mer attraktivt miljø for bedrifter, kunnskapstilbydere, talenter og investorer» skriver Innovasjon Norge.

Målet er at programmet skal være et sentralt redskap i myndighetenes politikk for å fremme et innovativt og konkurransedyktig norsk næringsliv.

Innlandet nådde ikke opp

Blant årets søkere om medlemskap fant vi blant annet lokale aktører fra Raufoss-klyngen i Oppland og Heidner-klyngen i Hamar. Raufoss-klyngen søkte om å bli tatt opp på det øverste nivået «GCE» (Global Centres of Expertise), som er en samling av noen av de sterkeste og mest høyteknologiske kompetansebedriftene. Fredag ble det derimot kjent at ingen av søkerne fra Innlandet fikk innvilget medlemskap.

– Taper penger og posisjon

Sverre Narvesen, som er leder i Innlandsutvalget og direktør i Sintef Raufoss Manufacturing, er svært overrasket over den manglende satsingen på Innlandet.

– Norge har det siste året snakket om omstilling og neste generasjons industri. Ambisjonen har vært å satse på konkurranseutsatt industri uten naturgitte fortrinn. Dette er også en klar konklusjon fra regjeringen. I Innlandet har vi spisskompetanse innen det grønne skiftet, med blant annet skog- og treindustri, i tillegg til en globalt konkurransekraftig industriklynge på Raufoss. Dette er motorer Norge trenger for å omstille seg. Jeg synes derfor det er uforståelig at ingen av disse er tatt med i programmet, sier han.

Ifølge Narvesen ville deltakelse forsterket viktige næringsklynger, gitt økt verdiskapning i Innlandet og bidratt betydelig til Norges omstilling.

– For Raufoss-klyngen ville et medlemskap utløst statlige tilskudd på nærmere 100 millioner kroner i løpet av en tiårsperiode sier Narvesen.

Les også
DEBATT Les hva HA mener.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.