Tidligere i år inviterte Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet norske bedrifter til å søke om å bli medlem av det såkalte klyngeprogrammet. Dette er en samling av noen av de beste og mest kompetente bedriftene i Norge. Hensikten er å bringe sammen aktører som gjennom samarbeid og utveksling av kompetanse kan bidra til økt verdiskapning.
«Dette vil øke tilfanget av ideer til innovasjon og omstilling, utløse og forsterke innovasjonsprosesser, og skape et mer attraktivt miljø for bedrifter, kunnskapstilbydere, talenter og investorer» skriver Innovasjon Norge.
Målet er at programmet skal være et sentralt redskap i myndighetenes politikk for å fremme et innovativt og konkurransedyktig norsk næringsliv.
Innlandet nådde ikke opp
Blant årets søkere om medlemskap fant vi blant annet lokale aktører fra Raufoss-klyngen i Oppland og Heidner-klyngen i Hamar. Raufoss-klyngen søkte om å bli tatt opp på det øverste nivået «GCE» (Global Centres of Expertise), som er en samling av noen av de sterkeste og mest høyteknologiske kompetansebedriftene. Fredag ble det derimot kjent at ingen av søkerne fra Innlandet fikk innvilget medlemskap.
– Taper penger og posisjon
Sverre Narvesen, som er leder i Innlandsutvalget og direktør i Sintef Raufoss Manufacturing, er svært overrasket over den manglende satsingen på Innlandet.
– Norge har det siste året snakket om omstilling og neste generasjons industri. Ambisjonen har vært å satse på konkurranseutsatt industri uten naturgitte fortrinn. Dette er også en klar konklusjon fra regjeringen. I Innlandet har vi spisskompetanse innen det grønne skiftet, med blant annet skog- og treindustri, i tillegg til en globalt konkurransekraftig industriklynge på Raufoss. Dette er motorer Norge trenger for å omstille seg. Jeg synes derfor det er uforståelig at ingen av disse er tatt med i programmet, sier han.
Ifølge Narvesen ville deltakelse forsterket viktige næringsklynger, gitt økt verdiskapning i Innlandet og bidratt betydelig til Norges omstilling.
– For Raufoss-klyngen ville et medlemskap utløst statlige tilskudd på nærmere 100 millioner kroner i løpet av en tiårsperiode sier Narvesen.