• SOM HJEMME: Will Gilbert fra Arizona skryter av westernstemningen i Løten. Her gjør han klar revolveren blant cowboykledde fra hele Norden. FOTO: Mikkel Torpen Hokstad
  • Instruksjoner: Arrangørleder Stig Lundsbakken setter sikkerhet i aller første rekke og gir tydelige instrukser før en konkurranse.
  • KOSTYMER: Når man driver med westernskyting, driver man også med utkledning. Her er Bård Arnljot alias general Raphael Semmes i aksjon på skytebanen.

Lydene av ladegrep og kuler som treffer blinker av metall, skjærer gjennom lufta. «Yeehaw!» roper noen av de 120 skytterne som har samlet seg i skogholtet ved skytebanen i Løten. Mange av dem er middelaldrende menn med skinnbukser, cowboystøvler og brede hattebremmer. Alle har to revolvere hengende i lærbeltet.

Det er nesten som man er i det ville vesten da Quantrill Raiders arrangerer nordisk mesterskap i westernskyting.

Se video fra Hedmarkens svar på Virginia city i videoen øverst på siden!

Ros fra sydvesten

Det skriver Will Gilbert under på – og han vet hva han snakker om. Til daglig dyrker han nemlig den for mange ukjente hobbyen midt i Morgan Kane-land.

– I Amerika skyter jeg i Arizona Cowboy Shooters Association. Folkene i Løten kunne sklidd rett inn der, for dette er akkurat som i Arizona. Jeg føler meg hjemme. Her møter jeg like hyggelige og vennlige mennesker, og arrangementet er utrolig godt organisert. Det er rett og slett fantastisk å tilbringe helga i det norske westernmiljøet, skryter Gilbert.

Den erfarne westernskytteren var i Løten og skjøt også i 2007. Nå har han reist til Europa på ny skyteferie. Etter Løten-stevnet går ferden til Tsjekkia og flere skudd.

Hans amerikanske pass gjør at han ikke kan kjempe om topp-plasseringer i det nordiske mesterskapet.

– Jeg skyter ikke så bra uansett, så det spiller ingen rolle. Det er ikke konkurransen, men det sosiale det dreier seg om for min del, smiler han.

Både sport og lek

Stig Lundsbakken (44), leder i arrangørklubben, synes det er gjevt å få skryt fra amerikaneren.

– Det er dritkult. Vi reklamerer ofte med at dette er den billigste måten å komme seg til Arizona på, humrer han.

Westernskyting befinner seg i grensetraktene mellom idrett og ren moro. Lundsbakken drøfter spørsmålet «sport eller lek»på denne måten:

– Det er en sport, og vi er et godkjent skytterforbund. Sikkerhetsreglene er strenge, og alt gjøres ordentlig. Mange av deltakerne holder høyt nivå. Men det er selvsagt veldig uhøytidelig. Det er vanskelig å ta seg selv seriøst når man har på seg cowboykostymer. Cowboyhattene temmer konkurranseinstinkt for mange.

– Det er en uhøytidelig sport, konkluderer han.

Les også
NYHET

HATV: nordisk mesterskap i westernskyting i Løten.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00