Bekkene er brune og store på grunn av store nedbørsmengder, og sauen er søkkvåt. Men de som står i båsene ved Blæka seter i Ringsakfjellet lørdag formiddag, er i alle fall i trygghet.

Ute i terrenget søker Bjørn Dalsberget sammen med familie og venner etter resten av besetningen. Her må alle trå til. Helt siden sauene ble sluppet ut på beite, har bjørnen forsynt seg. Nå vil bonden ha de overlevende sauene hjem til Nes.

– Bare i dag morges fant vi to kadavre. Vi vet det ligger flere der ute, sier Dalsberget til HA.

BEKYMRET FOR FRAMTIDA

Så langt har de funnet 200 i live, og 50 er registrert som tatt av bjørn. I vår slapp han ut 600 dyr. Hvor mange av de resterende som har møtt en ublid skjebne, er uvisst. Dalsberget forteller at det er tøft.

– Det begynner å påvirke psykisk. Det føles meningsløst, og man føler seg liten. Rovdyrene plukker de en etter en, sier han.

Nå vurderer han om han orker å fortsette. Timene lagt ned i fjøset og på setra betaler seg ikke i det lange løp.

– Dette går ikke i mange år, det sier seg selv. Jeg er bekymra for framtida, at vi blir borte i statistikken. 50 av 18.000 sau i Ringsakfjellet er små tall for en politiker. Men vi lider økonomiske tap. Hvert år mister vi gode avlsdyr på grunn av rovdyr, sier Dalsberget.

har brukt gjetere

Nå etterlyser han tiltak for at det skal bli bedre kår for sauen i fjellet, og nevner jakt på rovdyrene før beitesesongen som et alternativ. De første sauene ble tatt av bjørn i skogkanten ved setra, bare noen timer etter de ble sluppet på beite i vår.

– Hvilke tiltak har blitt gjort?

– Vi har hatt to gjetere her i hele sommer, og sauene har radiomerkede bjeller. Men det er store områder, og terrenget er uoversiktlig. Jeg vet ikke hvilke andre tiltak vi skulle satt inn, det må bli mer gjeting, svarer Dalsberget.

De fleste sauene som har blitt tatt av bjørn eller ulv i Ringsakfjellet de siste årene, har blitt tatt i et konsentrert område rundt Blæka, Danseråsen, Grimstilen og Åsmarka. Bonden fra Nes spør spørsmålet selv:

– Så du lurer kanskje på hvorfor vi fortsetter å slippe de ut her? Det er fordi det er 18.000 sau i Ringsakfjellet. Her er det god plass, og det er rike beitemarker, svarer han.

Jakten på bjørnen i Ringsaker og i Hamar har pågått siden mai, men hittil har den bare blitt observert på viltkamera.

– Den er for lur, sier Dalsberget.

TIDLIG JAKT OG HUND

Landbrukssjef i Ringsaker kommune, Stein Inge Wien, og fellingsleder i jaktlaget, Olaf Tørudbakken, var også på Blæka for å observere sauesankingen.

De har følgende tanker om tiltak som kan gjøres for å hindre at sauebøndene gir opp:

– En løsning for beitenæringa og for bøndene, kan være at det settes inn tiltak så man får regulert eller tatt ut rovdyr før beitesesongen. Ikke drøye til beitesesongen er i gang, og skadene allerede har skjedd, sier landbrukssjef Wien.

– Ulv har vi for eksempel de senere årene fått fellingstillatelse på før beitesesongen, legger han til.

Fellingsleder Tørudbakken forteller til HA at jegerne har vært tett på bjørnen i Ringsakfjellet fire ganger. Jakten har pågått lenge, men vanskelig terreng og store områder gjør at jaktlaget alltid er noen dager på etterskudd. Han utelukker heller ikke at det kan være snakk om to bjørner. 

Hver gang jegerne har vært nær, har de hatt med hund. Men i Norge er det ikke lov til å trene hund for jakt på bjørn. Da må man til Sverige.

– Det er avgjørende for en effektiv jakt, sier Tørudbakken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00