Biosmia i Hamar er et prosjekt som ligger under Hedmark kunnskapspark. Biosmia har som formål å gjennomføre innovasjonsprosjekter for næringslivet innenfor blant annet genetikk, matproduksjon, skogdrift og andre «blå-grønne» næringer.

Nå skal det etableres et eget bioøkonomisenter i Hamar hvor tilhørende næringer og miljøer samles. Senteret skal ikke drive med egen forskning, men skal jobbe aktivt med å sette i gang prosjekter, bygge nettverk og jakte helt konkrete ideer og selskaper innenfor bioteknologi.

Vil øke til åtte mill.

Hedmark fylkeskommune har allerede bevilget tre millioner til senteret. I tillegg har Landbruks- og matdepartementet bevilget to millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Ikke nok, mener Venstre – som i sitt alternative statsbudsjett vil øke de statlige bevilgningene med ytterligere tre millioner.

Nestleder i Hedmark Venstre, Mirjam Engelsjord uttaler følgende til HA:

– Jeg er hoppende glad for at potensialet for å skape hundrevis av arbeidsplasser i vår region er forstått og blir anerkjent på Stortinget. Det er i vår region ressursene finnes, og det er her arbeidsplassene skal skapes. I den sammenheng gjør miljøet ved Biosmia i Hedmark kunnskapspark en flott jobb.

Engelsjord understreker at Venstre, ved å legge inn fem millioner kroner til oppbyggingen av et bioøkonomisenter, mener alvor med satsingen på framtidens arbeidsplasser.

Venstre-kollega Ketil Kjenseth er enig.

– Det haster med å ta vår rettmessige nasjonale plass i det grønne skiftet. Potensialet i satsingen på bioøkonomi i Hamar er større enn mange forstår, mener han.

Trenger langsiktig støtte

Anders Øfsti, leder for bioøkonomi i Hedmark kunnskapspark, håper Venstres forslag går gjennom slik at pengestøtten kan økes.

– Hvis Venstre og KrF samarbeider, da er det stor sannsynlighet for at forslaget går gjennom. Det viktigste for oss er å få på plass en langsiktig finansiering over flere år. Hvis vi får til sammen åtte millioner i 2017-budsjettet, da er det en veldig god start, sier han.

Det nye bioøkonomisenteret i Hamar skal etter planen åpne i månedsskiftet november-desember.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.