Det har vært litt av et «annus horribilis» for Hedmark Frp.

Eksklusjonen av Hans Kristian Arnkværn i Ringsaker med en påfølgende rettssak og utmeldelser i kjølvannet har preget partiet det siste året.

Leder Johan Aas fra Kongsvinger føler at det har vært mange påstander, og han ønsker å fortelle hvordan han har opplevd det siste drøye året.

Forbedre kultur

Aas ble valgt som fylkesleder i 2014, med en klar ambisjon om å forbedre partikulturen. Det mener han at han har lyktes brukbart med så langt.

De utmeldingene som har vært, forklarer han med at de aktuelle ikke har tålt å lide nederlag i kamp om ulike posisjoner.

– De har tapt demokratiske valg, og blitt sure. Skal man være med i politikken, må man tåle å tape. De sier at vi fryser ut kvinner, men det er bare tull, sier Aas.

Kvinnelige ledere

Aas viser til at det nå er seks Frp-lokallag i Hedmark som har kvinnelige ledere.

– Vi ønsker kvinner som medlemmer og tillitsvalgte, men kvinner får ikke noe spesialbehandling. Det er kompetansen som teller, slår Aas fast.

– Noen av dem som har meldt seg ut, fikk ufine eposter med blant annet trakassering. Hva er din kommentar til det?

– Jeg har ikke kontroll på dem som sender eposter. Noen har vært ikke-medlemmer. Jeg sier ifra til dem det gjelder, og har forsøkt å komme det til livs. Det er også vanskelig å komme nettroll til livs, sier Aas.

Rolig i Hamar

Frp-lederen startet sin opprydding med å forlange et ekstraordinært årsmøte i Hamar Frp i 2015, og slanke styret fra ni til fem medlemmer.

Det ble et rabaldermøte hvor to fløyer sto steilt mot hverandre.

– Etter det har styret i Hamar Frp fungert kjempebra, og det er ro i rekkene. Hedmark Frp har nå 17 velfungerende lokallag, mot 13 halvfungerende tidligere, og det er tillit mellom lokallagene og fylkesstyret, sier Aas.

Lidd nederlag

Han beskriver at fylkesstyret har tatt tak i partikulturen og bygd sten på sten.

– Det er ingen ukultur i Hedmark Frp, men de som har tapt valg, kaller det dét. Kommunikasjon er veldig viktig, og jeg ser at vi kan bli bedre på det og samhandling, mener Aas.

Samtidig er det på det rene at det er en knallhard konkurransementalitet i Frp, som er tydeligere der enn i andre partier.

– Mange vil bidra, og mange har lyst på verv. Noen er veldig utålmodige. Vi må tenke mer som et lag, og jeg mener vi er på veg, sier Aas.

Mens fylkesårsmøtene i Hedmark Frp av og til har vært en oppvisning i benkeforslag, ble flere av valgene på årsmøtet i år gjennomført ved akklamasjon.

Aas tolker det som et tegn på at det er mer ro i rekkene.

Ble saksøkt

Aas ble saksøkt personlig etter uttalelser han kom med i forbindelse med eksklusjonen av Arnkværn i Ringsaker Frp.

– Det opplevde jeg som belastende, og det har tatt mye tid fra politikken. Men nå ser vi framover, først og fremst mot stortingsvalget i september.

Frp-lederen vant i tingretten, men ankefristen har ikke gått ut.

– Tror du at det kommer en anke?

– Det er helt og holdent opp til Arnkværn. Jeg anser meg som ferdig med saken, og ser framover, sier Aas.

– Har saken skadet partiet?

– Jeg tror ikke den har skadet partiet så mye. Jeg tror at folk skjønner at det er noen som har ønsket å gjøre mye ut av lite, sier Aas.

– Mulig å gjenreise tillit

– Hvor lenge skal du fortsette som leder i Hedmark Frp?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Jeg synes det fortsatt er veldig gøy, og nå klarer vi å drive med mer politikk, svarer Aas, som tror det er mulig å gjenopprette den tilliten som kan ha blitt skadelidende av uroen.

– Jeg tror det er mulig. Vi har seriøse tillitsvalgte, som er til å stole på. Vi jobber hardt med å få inn nye kandidater og bygge et sterkt lag mot kommunevalget i 2019, sier Aas.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.